Vandaag komt de Sint weer aan in ons land.  Manuela - met donkere huid - groeide op in Nederland en vierde vroeger nooit Sinterklaas omdat haar blanke moeder het zwarte hulpje discriminerend vond. De afgelopen weken werd het een nationale discussie: staat Zwarte Piet symbool voor racisme? 'Wat deze discussie voor mij heeft bewezen is dat de stem van een donkere Nederlander minder waard is dan die van een blanke Nederlander. Maar daar leg ik me niet bij neer.'

"Ik ben het product van een interraciaal huwelijk. Mijn 2 broertjes en ik zijn niet opgegroeid met het vieren van het Sinterklaasfeest, omdat mijn (Nederlandse) moeder het niet prettig vond dat Zwarte Piet, verkleed in ‘Blackface’, het dommige knechtje vertegenwoordigde. Op de basisschool kreeg ik de rol van Zwarte Piet toebedeeld, want ik ‘hoefde gelukkig niet geschminkt te worden’. Kinderen leggen de link dus wél tussen Zwarte Piet en mensen met een donker(dere) huidskleur."

Verander Zwarte Piet

"Ik heb mij mijn hele leven al hard gemaakt voor een verandering van Zwarte Piet. Let goed op: verandering. Niemand heeft het gehad over afschaffen. Als mensen al jaren tegen hun kinderen zeggen dat Zwarte Piet donker is door het kruipen door de schoorsteen, waarom is het dan zo’n probleem om zijn uiterlijk daar ook op aan te passen? In de huidige discussie komt de ware aard van een hoop mensen naar buiten, waarbij nog maar eens wordt bevestigd waar ik stiekem altijd al rekening mee hield: het maakt niet uit hoe hard je je best doet, met een niet-blanke huidskleur word je nooit voor volwaardig Nederlander aangezien."

Racisme aan de orde van de dag

"Mijn moeder is schooldirectrice. Mijn vader, die hier zijn studie heeft afgemaakt, is succesvol arts. Mijn broertjes en ik hebben alledrie gymnasium afgerond en zijn bezig met afstuderen aan de universiteit, waarbij één van hen zelfs al bezig is met zijn promotie. We zijn eerlijk gezegd modelburgers, maar dat zien mensen niet als ze naar ons kijken. Ik ben hier geboren en getogen, en toch zijn opmerkingen als 'Rot lekker op naar je eigen land' aan de orde van de dag. Wat deze discussie voor mij heeft bewezen is dat de stem van een donkere Nederlander minder waard is dan die van een blanke Nederlander. Maar ik leg me daar niet bij neer."

89 Procent van alle jongeren, zo blijkt uit eerder onderzoek van het 1V Jongerenpanel, ziet Zwarte Piet niet als discriminerend.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.