Het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed heeft tegengehouden dat het Sinterklaasfeest in aanmerking kan komen voor de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Een aanvraag van het Sint Nicolaasgenootschap werd een paar maanden geleden teruggestuurd met het advies ‘eerst wat aan het Zwarte Pietenprobleem te doen’.

Het Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed roerde zich de afgelopen week ook in de Pietendiscussie, maar vertelde nergens over de afwijzing van de aanvraag. Desgevraagd bevestigt Ineke Strouken, directeur van het Centrum voor Immaterieel Erfgoed, de gang van zaken.

Zwarte Piet

Het Sint Nicolaasgenootschap Nederland is niet van plan dat probleem op te lossen. “Ik vind het erg dat wij de opdracht krijgen de figuur van Zwarte Piet te veranderen en dat we dan pas op de lijst mogen staan. Het is niet aan ons om Zwarte Piet te veranderen,” Aldus voorzitter Jan van Wijk.

UNESCO

Nederland heeft in 2012 het Immaterieel Erfgoedverdrag van UNESCO geratificeerd. De eerste stap is nu het opstellen van een Nationale Inventaris. Vorig jaar werden het bloemencorso Zundert, de Sint-Maartensviering in Utrecht en de oude volkssport Krulbollen op de lijst gezet. In September 2013 is ook Koningsdag toegevoegd.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.