Consumentenvuurwerk tijdens oud & nieuw is vanaf vandaag een officiële Nederlandse traditie. Het is namelijk toegevoegd aan de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland. Dat heeft het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed vandaag bekendgemaakt.

Vuurwerk is niet de enige nieuwe traditie op de lijst. Hier zijn de acht andere toegevoegde tradities:

- Limburgse stroop koeken

- De Indische Rijsttafel

- Tambú (een eeuwenoude traditie van muziek en dans op de Antillen)

- Duindorp vreugdevuur

- Vreugdevuur Voorburg-West

- Brielse Maskerade

- Meierblis op Texel

- Ouwe Sunderklaas op Texel|

Vooral over de keuze voor de Indische Rijsttafel zijn veel mensen op social media verbaasd omdat het nou niet bepaald iets Nederlands lijkt.

Overigens willen veel mensen dat de figuur Zwarte Piet op de lijst komt te staan. Op die manier hopen ze dat de figuur behouden blijft als traditie voor de toekomst. Zwarte Piet staat er nu niet op, maar het Sinterklaasfeest in zijn geheel wel.

Privégegevens op straat bij kaartvoorverkoop Adele

Komende vrijdag start de voorverkoop voor de concerten van Adele, maar vandaag konden fans die lid zijn van de website adele.com al als eerste kaarten bemachtigen. En dat ging behoorlijk mis. Verschillende mensen lieten weten dat ze opeens naam, adres en creditcardgegevens van wildvreemden kregen te zien.

Het lukte om kaarten te bestellen maar bij het afrekenen zagen ze ineens de gegevens van andere klanten, die zelfs voor een andere plaats kaarten hadden besteld, laten ze aan de BBC weten.

Volgens de mensen achter de site was er sprake van een enorme drukte waardoor inderdaad het één en ander misging. Er is volgens de site echter geen bewijs voor dat mensen daadwerkelijk de privégegevens konden zien van andere klanten.

Dit zou volgens internetveiligheidsdeskundigen echter nooit mogen gebeuren, hoe druk een site ook wordt bezocht. 

De nieuwe Pirelli kalender zorgt voor ophef

Er is vandaag veel te doen over de nieuwe Pirellikalender voor 2016. Van oudsher staan daar schaars geklede vrouwenmodellen op die menig mannenfantasie doen prikkelen. Maar de makers van de kalender hebben het roer drastisch omgegooid.

Dit jaar mocht topfotograaf Annie Leibowitz de foto’s maken en zij besloot dit jaar niet voor supermodellen te kiezen maar voor vrouwen die iets hebben bereikt in het leven. En dus staan er dit jaar bijvoorbeeld vrouwen in van 46, 65 en 76 jaar oud. Ook tennister Serena Williams staat erin evenals Patti Smith en comédienne Amy Schumer. Die laatste wel naakt, maar de overigen zijn gekleed, sommigen zelfs van top tot teen.

Veel mannen laten weten teleurgesteld te zijn in deze editie, zij hadden liever de jongere pin up-modellen gezien. Maar de fotografe vindt het juist belangrijk te laten zien dat vrouwen meer zijn dan een lustobject.

Als je de kalender ondanks de ander soort foto’s tóch wilt kopen, dat kan niet. Want zoals elk jaar wordt hij door de autobandenfabrikant weggegeven aan een select gezelschap van 20.000 VIP’s.

Acteur Jonah Hill deelt geen handtekeningen uit maar geeft souvernirs

Het valt niet mee om een ster te zijn. Altijd maar lachend met fans op de foto moeten en handtekeningen uitdelen. De Amerikaanse acteur Jonah Hill (onder meer bekend van zijn rol in The Wolf of Wall Street, waar hij een Acadamy Award voor kreeg) doet daar niet aan mee.

Als iemand hem vraagt om een foto of handtekening deelt hij een kaartje uit. En op dat kaartje staat: ‘I just met Jonah Hill, it was a total letdown’. (Ik heb net Jonah Hill ontmoet, het was een totale afknapper).

Het komt hem op veel kritiek te staan dat hij de moeite heeft genomen om speciale kaartjes te laten ontwerpen en drukken om zijn fans mee te schofferen. ‘Hij denkt dat hij heel belangrijk is, hij moet eens normaal doen’, zegt een insider. Eerder kwam de acteur al eens onder vuur te liggen omdat hij totaal uit z’n dak ging bij een interview met een verslaggever van The Rolling Stone. Die noemde hem per ongeluk Seth Rogen, een andere acteur die wel wat van hem weg heeft.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.