Tijdens een vergadering van het Comité van het UNESCO-verdrag in Zuid-Korea werd vandaag bekend gemaakt dat het Nederlandse molenaarsambacht is toegevoegd aan de UNESCO-lijst voor immaterieel erfgoed. Nooit eerder werd er een Nederlandse traditie op de lijst geplaatst.

Volgens UNESCO speelt het molenaarsambacht een belangrijke sociale en culturele rol in de Nederlandse maatschappij en heeft het een iconische waarde die bijdraagt aan het gevoel van identiteit en continuïteit. 

De molenaar in Nederland

Sinds de negentiende eeuw zijn veel molens tot stilstand gekomen. Met het stilzetten van de molens ging ook de kennis van het werken met molens verloren. Het ambacht van de molenaar dreigde uit te sterven. Tegenwoordig laten vijftig beroepsmolenaars en honderden vrijwillige molenaars de wind- en watermolens in Nederland weer draaien. Er is een opleiding voor vrijwillig molenaar opgezet en vrijwilligers zetten zich in om kennisoverdracht het ambacht te delen met het grote publiek. 

UNESCO-lijst voor immaterieel erfgoed

Immaterieel erfgoed bestaat uit tradities, rituelen, gebruiken en ambachten die mensen niet verloren willen laten gaan en die ze willen doorgeven aan volgende generaties. De lijst bestaat sinds 2003 en telt in totaal 468 tradities en gebruiken verdeeld over 117 landen. Naast het molenaarsambacht heeft UNESCO onder meer Turkse fluittaal en de traditionele Napolitaanse manier van pizzabakken aan de lijst toegevoegd. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.