Acht op de tien jongeren (78%) vinden het een goed plan om een lesprogramma over drugs en alcohol op de middelbare school te verplichten. Toch gelooft de meerderheid (55%) niet dat jongeren minder alcohol gaan drinken als zij hierover voorlichting krijgen op school. Wel denkt de grootste groep (48%) dat jongeren er minder snel drugs door gaan gebruiken; 38 procent denkt van niet en 14 procent twijfelt.

Van de scholieren uit het onderzoek heeft de helft (54%) wel eens één of meerdere lessen gehad over de risico’s van drugs en alcohol; bij nog eens 34 procent van de scholieren is het onderwerp tijdens de les ter sprake gekomen. Op de vraag waar zij de meeste kennis over drugs hebben opgedaan, scoort school dan ook het hoogst. Over alcohol leren zij vooral van hun ouders.

Ervaring met softdrugs

Van alle ondervraagde jongeren heeft 28 procent wel eens softdrugs gebruikt; van hen heeft één op de drie (30%) er wel eens een negatieve ervaring mee gehad.

Minister Schippers: ‘Extra geld voor voorlichting’

Minister Schippers (Volksgezondheid) maakte maandag bekend de komende drie jaar zes miljoen euro extra uit te trekken om jongeren weerbaar te maken tegen de verleidingen van drugs, alcohol en roken. Het plan om middelbare scholen te verplichten om lessen te geven over drugs en alcohol, komt van de PvdA.

Over dit onderzoek

1V Jongerenpanel is onderdeel van het actualiteitenprogramma EenVandaag. Aan dit online onderzoek in samenwerking met Scholieren.com, gehouden tussen 2 en 5 maart 2012, deden 1.654 jongeren mee. De uitslag is gecorrigeerd op leeftijd, geslacht en spreiding over het land.

Download

Download

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.