Huisartsen maken zich zorgen over jongeren die deze lockdown meer drugs zijn gaan gebruiken. Bij die groep speelt volgens Jellinek verveling een grote rol. Sara* is een van hen: "Ik heb het nu toch wel nodig."

"We zien in ons onderzoek sinds maart twee groepen jongeren. Een deel van hen is minder drugs gaan gebruiken. Maar de andere groep jongeren grijpt nu juist sneller naar harddrugs", zegt senior preventiewerker van Jellinek, Judith Noijen.

Van eens in de 4 maanden naar elke maand

"Het wegvallen van structuur zoals werk kan er voor zorgen dat studenten geen verschil meer zien tussen een doordeweekse dag en een weekenddag", zegt ze. Voor vierdejaarsstudent Sara speelt verveling een grote rol. Voor de lockdown gebruikte ze eens in de 3 of 4 maanden harddrugs, tegenwoordig is dat zeker één keer per maand.

"Blowen doe ik ook vaker, wel drie keer per week, en drinken ook. Eerst een keer per week, nu ook wel twee of drie keer." Qua harddrugs gebruikt ze meer MDMA en xtc en 'soms paddo's en truffels'. "Ik merk dat ik veel behoefte heb aan sociale contacten en die zijn er niet." Ze zit hele dagen op haar kamer te studeren, net als haar twee huisgenoten. In het weekend spelen ze spelletjes met hooguit twee vrienden. "Je ziet steeds dezelfde mensen."

'Ach, ik ben nog jong'

Daarom kijkt ze kijkt nu op woensdag alweer uit naar vrijdag, want dan kan ze 'zuipen' met vrienden. "Ik heb het echt nodig om in ieder geval één keer per week echt lol te hebben." Harddrugs gebruikte ze eerder alleen op festivals, maar nu bij mensen thuis. Dat bevalt haar goed en is ze van plan ook na de lockdown te blijven doen.

"Ik wil niemand aansporen om drugs te doen, maar ik vind het eigenlijk leuker om harddrugs thuis te gebruiken. Het is gezellig, persoonlijker en je hebt goede gesprekken." Duur is haar gebruik niet: kostbare festivals zijn weggevallen en cocaïne, dat relatief duur is, gebruikt ze niet. Ze maakt zich geen zorgen om haar toegenomen drugsgebruik. "Ik heb nog nooit iets vervelends meegemaakt en ik heb ook zoiets van: ach, ik ben nog jong, dat komt uiteindelijk wel goed."

Lees ook

'Drugs verergeren mentale problemen'

Studentenarts Peter Vonk van de Universiteit van Amsterdam maakt zich wel ernstig zorgen over jongeren die nu meer drugs gebruiken. "De afgelopen weken heb ik veel studenten gezien die zich somber en angstig voelen. Sommigen van hen bellen met deze klachten de dealer om zich beter te voelen."

Volgens Vonk is dat absoluut de verkeerde oplossing. Drugs gebruiken kan de mentale problemen volgens de arts juist verergeren. "Als je al angstig bent, en je gaat drugs gebruiken, dan worden die angsten juist groter. Die angst brandt als het ware in je hersenen en er is echt langdurige hulp bij nodig om daar ooit van af te komen. Dat is niet iets wat je met één gesprekje bij de psycholoog aanpakt."

Lees ook

Je stemming goed houden

Ook Judith Noijen van Jellinek ziet dat jongeren niet altijd op de juiste plek hulp zoeken, zoals bij de huisarts. "Ze zijn bang dat de huisartsen nu te druk zijn om hen te helpen. Terwijl het júíst belangrijk is om in een beginstadium hulp te zoeken."

Huisarts Vonk benadrukt dat jongere gezonde dingen moeten doen om hun stemming goed te houden. "Luister bijvoorbeeld muziek of zoek iets anders dat je stemming goed houdt", zegt hij stellig. Drugs zijn volgens hem echt niet de oplossing voor een betere stemming. "De effecten op de lange termijn zijn veel te groot."

*Sara wil anoniem blijven. Haar echte naam is bekend bij de redactie.

Luister hier naar het verhaal van Sara bij EenVandaag en de reacties van Jellinek en studentenarts Peter Vonk

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.