Een maandje geen alcohol drinken, dat moet voor velen van ons te doen zijn. En misschien een extra motivatie om dit goede voornemen te laten slagen: meedoen aan 'Dry January' zorgt ervoor dat je ook de rest van het jaar minder alcohol drinkt.

"Tegenwoordig zijn de negatieve effecten van overmatig drinken een stuk duidelijker", zegt Reinout Wiers, hoogleraar ontwikkelingspsychopathologie en verslavingsdeskundige aan de Universiteit van Amsterdam. En daarom doen veel mensen in het nieuwe jaar een poging om hun vaste drinkgewoontes te doorbreken.

Resetten

Vanzelfsprekend doe je je lichaam een plezier door een maand 'droog te staan'. Zo maakt je lichaam fitter, val je makkelijker af en verbetert het je slaapritme. Maar een misschien wel belangrijker voordeel is dat je een bekend patroon doorbreekt.

Martijn Planken, mede-initiatiefnemer en campagneleider van IkPas, zegt dat je een soort resetknop indrukt door een maand lang afstand te nemen van alcohol. "Je leeft je leven, daar hoort alcohol en drinken bij. Onbewust drink je in een patroon en pas als je een keer stopt met drinken kan je dat patroon herkennen en doorbreken." Ook zegt Planken dat stoppen met drinken je nieuwe inzichten geeft. "Je komt erachter dat drinken bij sommige gelegenheden helemaal niet nodig was. Daarnaast leer je beter nee zeggen wat ervoor zorgt dat je steviger in je schoenen staat en je je mentaal stabieler voelt."

Lees ook

6 maanden langer

Ook na de 'Dry January' merk je de positieve gevolgen van het tijdelijk verbreken van je relatie met alcohol. Naast de nieuwe inzichten die je meeneemt, blijkt uit onderzoek ook dat je gemiddeld minder drinkt in de maanden die volgen.

Rob Bovens, mede initiatiefnemer van IkPas en senior onderzoek aan Tilburg University, zegt dat dit effect tot wel zes maanden kan aanhouden. "We hebben in Engeland en Nederland gezien dat de gemiddelde deelnemer substantieel minder drinkt zes maanden na de alcohol vrije maand."

Niet inhalen

Volgens Bovens hoef je ook niet bang te zijn dat je in februari gaat overcompenseren voor de gemiste alcohol in januari. "Het is niet dat er een jojo effect ontstaat zoals bijvoorbeeld na het stoppen met een dieet." Dit komt doordat het vaste patroon al doorbroken is en daarmee een nieuw patroon gecreeerd is.

"Direct na afloop wordt er zeker 50 procent minder gedronken dan dat mensen vooraf deden." De effecten van 'Dry January' zijn dus zowel op de korte termijn, in de maand zelf, als op de lange termijn, te merken als je zes maanden later nog steeds 'nee' weet te zeggen. En goede voornemens hangen niet af van de maand natuurlijk. Je kunt altijd beginnen.

Luister de Feit of fictie? terug in EenVandaag

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.