Bijna de helft van de jongeren (47%) vindt het te ver gaan dat je ook in bussen snoep kunt kopen. Ruim een derde (35%) zou meer snoepen in de bus als ze daar snoepautomaten zien staan. Beide percentages liggen hoger voor jongeren die zichzelf te dik vinden.

Busmaatschappij Connexxion is een proef gestart met snoepautomaten in vijftig bussen. De grootste groep (50%) van de ondervraagden vindt het geen probleem dat je ook in bussen snoep kunt kopen; 68 procent van alle jongeren wijst op de eigen verantwoordelijkheid.

Impulsaankoop

Vier op de tien jongeren snacken en snoepen in het algemeen meer dan ze zouden willen. Bijna de helft (48%) koopt snacks en snoep meestal in een impuls, vanwege de aanblik of geur. Vooral jongeren die zichzelf te dik vinden laten zich gemakkelijk verleiden tot ongezond eten. De verleiding om het te kopen is het grootst op school/universiteit en op het station.

Minder ongezond en meer gezond eten aanbieden

De beste manier om te zorgen dat mensen gezonder gaan eten is op meer plekken gezond eten aanbieden, denkt 53 procent. Ook ongezond eten duurder maken (36%) en op minder locaties snoep en snacks aanbieden (34%) zijn goede oplossingen volgens jongeren.

Geen vettaks

Toch is 58 procent tegen het invoeren van een vettaks. Ruim een derde (35%) is wel voor. De helft (51%) van de jongeren geeft aan zelf minder ongezond te gaan eten als het duurder wordt; 40 procent denkt zich niks te zullen aantrekken van hogere prijzen.

Over dit onderzoek

Het 1V Jongerenpanel, onderdeel van het nieuws- en actualiteitenprogramma EenVandaag, bestaat uit jongeren van 12 t/m 24 jaar. Aan dit online onderzoek, gehouden tussen 2 en 7 februari 2012, deden 1.644 jongeren mee. De uitslag is gecorrigeerd op leeftijd, geslacht en spreiding over het land.

Download

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.