Een blik in de spiegel tijdens het aankleden, je reflectie in de ramen als je over straat loopt en jezelf terugzien op foto’s. Je kunt niet om je eigen lichaam heen. Op de vraag hoe jonge mensen over hun lijf denken geeft bijna de helft (47 procent) aan dat ze zichzelf te dik vinden. De andere helft (44 procent) vindt zichzelf goed zoals ze zijn. Dat blijkt uit onderzoek van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel.

Aan het onderzoek, gehouden in aanloop naar de NPO 3 eetprobleemweken, deden 2212 jonge mensen mee tussen de 16 en 34 jaar oud. Aan de deelnemers werd onder meer gevraagd hun body-mass index (BMI) te berekenen en aan te geven of hun gewicht te hoog, goed, of te laag ligt. Van de deelnemers die aangeven een gezond BMI te hebben vindt drie op de tien (29 procent) zichzelf desondanks te dik.

De helft (48 procent) van de jonge mensen geeft aan dat ze hun lichaam vaak met dat van anderen vergelijken. Een deelnemer die dit wel eens doet vertelt: “Ik zeg dan dat ik liever zo dun zou willen zijn als die ander, omdat ik mezelf dan aantrekkelijker zou voelen.”  

'Aangeklede lucifer'

Bijna de helft (46 procent) van de jonge mensen maakt wel eens negatieve opmerkingen over zijn of haar eigen lichaam waar anderen bij zijn. Velen schrijven dit te doen uit zelfspot of omdat ze denken iemand voor te zijn door de opmerking zelf te maken.

Iemand die zichzelf te dun vindt zegt: “Ik noem mijzelf tegenover anderen vaak een aangeklede lucifer.” Iemand anders uit het Opiniepanel schrijft: “Dan zeg ik iets over mijn vetjes, flinke achterwerk of het maanlandschap op mijn dijen."

Negatieve reacties op sociale media

Ook online zijn lijven onderdeel van kritiek. Eén op de tien (10 procent) jonge deelnemers heeft wel eens een negatieve reactie gehad op hun lichaam op sociale media. Een man postte bijvoorbeeld een foto van hemzelf op het strand waarop iemand reageerde: “Iew, die haren moet je echt wegscheren.” Een vrouw kreeg te horen: Je moet meer afvallen voor je op een foto zwemkleding draagt.”

Jonge mensen ervaren negatieve reacties vaak als kwetsend en het maakt hen onzeker. “Hoewel ik me er eigenlijk niets van wil aantrekken, merk ik toch dat je begint te twijfelen aan hoe je eruit ziet”, schrijft iemand.

Daar staat tegenover dat een dubbel aantal, één op de vijf (20 procent), wel eens positieve opmerkingen over hun lichaam heeft gekregen online. Bijna een derde (30 procent) geeft daarnaast aan wel eens een positieve opmerking over iemand anders lichaam te hebben geplaatst op sociale media. Jonge vrouwen zijn complimenteuzer naar anderen toe dan jonge mannen: 35 procent van de vrouwen heeft wel eens een positieve reactie geplaatst. Bij mannelijke deelnemers is dit 24 procent.

Lees hier de rapportage

over dit onderzoek

3Vraagt is onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel en stuurt circa eens per maand een vragenlijst aan leden tussen de 16 en 34 jaar. Aan dit onderzoek, gehouden van 18 tot en met 25 oktober 2018, deden 2212 deelnemers mee. De resultaten zijn na weging representatief voor vijf variabelen. Namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, stemgedrag en spreiding over het land. De uitslagen worden gepubliceerd door EenVandaag , de jongerenplatforms van NPO3 en andere platforms van de Publieke Omroep.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.