Zuid-Korea blijft signalen opvangen dat Noord-Korea meer lanceringen van ballistische raketten voorbereidt, mogelijk ook intercontinentale. Dat zegt Chang Kyung-soo van het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie in het parlement.

Afgelopen weekend voerde Noord-Korea namelijk de zwaarste kernproef in zijn geschiedenis uit en daarmee is het land volgens kenners nu officieel toegetreden tot de exclusieve club van kernmachten. De test met een geavanceerde waterstofbom betekent een nieuwe escalatie in de krachtmeting met de Verenigde Staten. 

De Zuid-Koreanen negeren de situatie

Emile Vos woont vijf jaar in Zuid Korea en maakt zich meer zorgen over de situatie tussen de beide landen dan de Koreanen zelf. "Als ik op kantoor praat met mensen dan maakt het ze eigenlijk helemaal niks uit. Men weet wat er aan de hand is en elke week is er wel een dreiging. Het gaat al meer dan 50 jaar zo en sinds de Koreaanse oorlog is er geen oorlog meer geweest. Ik denk dat de Zuid-Koreanen de situatie negeren."

Vos maakt zich geen zorgen dat er iets gebeurt, maar stel dat er toch een raket het vaste land raakt? Zijn de Zuid-Koreanen dan goed voorbereid? "Zuid-Korea heeft goede banden met de Verenigde staten en daar zal het land gebuik van maken. Zuid-Korea heeft een groot leger en daarnaast een metrosysteem dat dienst als bunker. De regering is er op voorbereid."

Trump

President Donald Trump reageerde direct fel op de berichten en zei dat de VS overweegt om alle banden te verbreken met elk land dat handel drijft met Noord-Korea en ook sluit hij nog altijd een militaire reactie niet uit. Later vandaag komt de VN-Veiligheidsraad bijeen voor een spoedzitting. 

De afgelopen maanden zijn de nucleaire spanningen tussen het communistische regime van Noord-Korea en de Amerikaanse regering steeds verder opgelopen. De VS, Japan en Zuid-Korea willen het kernwapenprogramma van leider Kim-Jong Un in toom proberen te houden, maar de regering in Pyongyang heeft al laten weten dat er de komende tijd nog meer tests zullen volgen.