Kim Jong-un en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in hebben afgesproken dat ze een vredesverdrag willen en een complete nucleaire ontwapening. In de gedemilitariseerde zone op het grensgebied van Noord-Korea en Zuid-Korea ontmoetten de leiders van beide buurlanden elkaar, met dit historische besluit als gevolg.

Na de Koreaanse oorlog (1950-1953) is het officieel nooit vrede geweest tussen Noord-Korea en Zuid-Korea. In 1953 werd de strijd beëindigd met een wapenstilstand, maar de oorlog is formeel nooit tot een eind gekomen. Nu lijkt het er dus op dat er een eind komt aan deze staat van oorlog, doordat beide landen hebben uitgesproken te streven naar vrede. 

Kim Jong-Un schreef in het gastenboek van Zuid-Korea: Nieuwe geschiedenis vanaf nu, we zijn op een startpunt van een nieuw vredestijdperk!

Harde woorden Trump

Het lijkt opmerkelijk, deze toenadering van de twee tegenpolen. Een paar maanden geleden deed Noord-Korea nog rakettesten waarbij zelfs raketten over Japan vlogen. En de rol van Donald Trump was daarin ook opmerkelijk, hij leek steeds op een totale escalatie aan te sturen. Hij kondigde Fire and Fury aan als de rakettesten door zouden gaan.

Kijk & Lees ook:

Trump heeft via Twitter laten weten dat 'er mooie dingen gebeuren', en Trumps aanhangers zien deze toenadering als een succes van Trump. Ze verwijzen bijvoorbeeld naar de harde lijn van oud-president Reagan ten opzichte van de Soviet-Unie, waarmee hij ook een doorbraak forceerde. Trumps supporters vinden het geen toeval dat er nu weer een harde lijn is en er weer een doorbraak te zien is in de internationale politiek. Correspondent Michiel Vos laat vanuit Amerika weten: "Analisten zeggen: de militaire en economische krachtige toon van Trump tegen Noord-Korea zou ervoor hebben gezorgd dat Kim Jong-Un nu letterlijk de grens over is gestoken richting de onderhandelingstafel."

Grote verwachtingen

Het is overigens niet voor het eerst dat de leiders van Noord- en Zuid-Korea elkaar ontmoetten. In 2000 en in 2007 zijn er ook ontmoetingen geweest tussen de staatshoofden van beide landen. Ook in 2000 zag het er heel amicaal uit en ook toen was het historisch, en ook toen waren er grote verwachtingen. Wellicht was een vereniging van Noord en Zuid zelfs mogelijk, zo werd geanalyseerd. Daar is uiteindelijk niets van gekomen, dus de vraag blijft in hoeverre deze recentste toenadering eigenlijk betekent. Sico van der Meer, Korea-expert, is sceptisch: "Die beloften en overeenkomsten uit het verleden zijn nooit concreet geworden. Dus ik ben een beetje huiverig dat deze leiders de topontmoeting gebruiken voor binnenlandse PR en propaganda. De problemen die opgelost moeten worden zijn zo ingewikkeld, die zijn niet zo gemakkelijk van tafel."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.