Je hoort het mensen weleens zeggen: ‘ze hebben extra zout op de friet gedaan, zodat je extra drinken bestelt. Maar dat je dorst krijgt van zout eten lijkt een fabeltje te zijn. Dat zeggen onderzoekers van het Duitse Aerospace Centre die onderzoek deden naar voeding bij astronauten.

Ze onderzochten twee groepen van 10 man die in een gesimuleerd ruimteschip zaten opgesloten. Een zout dieet zorgde er juist voor dat de astonauten minder dronken, doordat er een lichamelijk mechanisme in werking werd gesteld waarbij water door de nieren werd vastgehouden. 

Uit het onderzoek bleek dat het zout beter hielp te transporteren en beter hielp het water vast te houden in delen van het lichaam.

Volgens de onderzoekers heeft de natuur dus een manier gevonden om water in het lichaam te houden dat anders meteen met het zout weer uit het lichaam zou verdwijnen. Dit verandert het beeld dat we altijd hadden over de effecten van zout op het lichaam. Verder onderzoek is nog nodig om de verdere effecten helemaal te begrijoen, zegt de leider van het onderzoek. Zo heeft het zout ook gevolgen voor bijvoorbeeld de lever en de bloeddruk.