Ze was afwezig bij het belangrijke debat over de donorwet en probeerde te bedingen dat zij en haar man tegen een lagere huur in de burgemeesterswoning konden blijven wonen. Marleen Barth, fractievoorzitter van de PvdA in de Eerste Kamer, raakte de afgelopen maanden steeds vaker in opspraak. Nu stapt ze per direct op als lid van de Senaat.

Barth was al enkele weken onderwerp van discussie binnen de PvdA. De NRC onthulde dat ze de huur van de burgemeesterswoning in Wassenaar –waar ze samen met haar man Jan Hoekema (D66) woonde– van 1.400 naar 1.000 euro per maand wilde verlagen. Hoekema, voormalig burgemeester van Wassenaar, was kort daarvoor in opspraak geraakt omdat hij achter de schermen bijna 18.000 euro had geregeld als aanvulling op zijn wachtgeld. Dat is in strijd met de Gemeentewet.

Op vakantie naar de Malediven

Ook bleek Barth het cruciale debat over het nieuwe donorstelsel in de Eerste Kamer te hebben gemist door een vakantie op de Malediven. De PvdA-fractie is zeer verdeeld over dit onderwerp en Barth’s stem als Kamerlid en fractievoorzitter werd node gemist. PvdA-leider Lodewijk Asscher: “Ik heb begrip voor het moeilijke besluit dat Marleen heeft genomen. Ze heeft zich de afgelopen jaren op verschillende posities met veel passie ingezet voor de partij. Ik heb daar waardering voor."

Vicefractievoorzitter André Postema neemt voorlopig de taken van Barth over. De zetel van Barth wordt ingenomen door Wouter van Zandbrink. Marleen Barth was bijna zeven jaar fractievoorzitter voor de PvdA in de Senaat. 

Barth: ‘Ik betreur het zeer’

reactie
clock 08-02-2018 01:00

De politica laat in een reactie weten:

“Ik betreur het zeer dat er over mijn afwezigheid zoveel beroering is ontstaan. Ik heb hierin een verkeerde afweging gemaakt. Dit temeer omdat er vorige week al negatieve berichten in de pers waren verschenen over een mail die ik vorig jaar heb geschreven aan de gemeente Wassenaar. Het spijt me enorm dat deze twee zaken samen nu zo’n negatief licht werpen op de partij waar ik al zo lang en met zoveel liefde actief voor ben. Ik ben tot de slotsom gekomen dat nog langer functioneren als Eerste Kamerlid voor de Partij van de Arbeid meer kwaad dan goed zal doen, en dat is het laatste dat ik wil. Daarom heb ik mijn lidmaatschap van de Eerste Kamer met onmiddellijke ingang neergelegd.”

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.