Fractievoorzitter van de ChristenUnie in de Eerste Kamer Roel Kuiper vindt dat de Eerste Kamer rechtstreeks gekozen moet worden. Nu wordt de senaat nog indirect gekozen: de leden van Provinciale Staten kiezen de leden van de Eerste Kamer.

Afgelopen week was er kritiek op de manier waarop de restzetels in de Eerste Kamer werden verdeeld. Handjeklap en hosselen waren termen die vielen, waarbij de ChristenUnie een vierde senaatszetel wist binnen te halen. "Ik vond het elk geval geen fraaie aanblik", zegt Roel Kuiper. "Ik vind dat we daarmee moeten stoppen."

Ongelukkig

"Het feit dat er een stelsel van afspraken nodig is, dat roept wel vragen op", zegt Kuiper. "Persoonlijk ben ik voorstander van het rechtstreeks kiezen van de Eerste Kamer."

Kuiper stelt voor de Eerste Kamerverkiezingen gelijk met de Provinciale Statenverkiezingen te houden. "Dat is ook beter voor de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Kijk eens hoe ongelukkig dat allemaal werkt. We brengen een stem uit voor het provinciale werk, maar niemand denkt daar bij die verkiezingen als eerste aan."

Cultuur van terughoudendheid

De kritiek dat er dan twee door de burgers gekozen parlementen in Nederland zijn kent Kuiper. "Het blijft zo dat de Eerste Kamer over minder bevoegdheden beschikt dan de Tweede Kamer, dus het blijft zo dat de Tweede Kamer het politieke primaat blijft houden." Ook de cultuur van terughoudenheid blijft volgens Kuiper in de Eerste Kamer gewoon bestaan.

Kuiper hoort steeds vaker uit zijn omgeving dat mensen deze nieuwe manier van kiezen willen. In de Tweede en Eerste Kamer gaat daar later nog een debat over gevoerd worden. Kuiper zal het zelf als politicus in elk geval niet meer meemaken. Hij neemt na 12 jaar afscheid van de Eerste Kamer. Op 11 juni worden de nieuwe Eerste Kamerleden geïnstalleerd.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.