Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge deed onlangs bij het tv-programma Jinek een bijzondere onthulling: hij gaat zeer regelmatig onder de zonnebank. Hij wil niet dat hij er beroerd uitziet en dus probeert hij op deze manier met een gezond kleurtje door het leven te gaan. De uitspraak is niet onopgemerkt gebleven, komend van de minister van Volksgezondheid. Er werd dan ook veel over nagepraa, zo ook bij Giel Beelen op Radio Veronica. Daar werd gezegd dat de zonnebank schadelijker zou zijn dan de gewone zon.

Zanger Dries Roelvink gaat al 30 jaar, net als minister De Jonge, eens per twee weken onder de zonnebank. Hij vindt het verschrikkelijk al hij zijn gewone bleke huidskleur ziet. Dries kan dus met recht een ervaringsdeskundige genoemd worden. Hij merkt wel degelijk een verschil: "In de gewone zon moet ik oppassen en me goed insmeren. Ik zit tegenwoordig al op factor 30 voor mijn gezicht om niet rood te worden. Daar heb ik met de zonnebank helemaal geen last van".

Zonnebank gelijk aan zon Middellandse Zee 

KWF Kankerbestrijding durft geen stelling te nemen over deze uitspraak en verwijst door naar Jorrit Terra. Hij is dermatoloog bij het Isala Dermatologisch Centrum in Zwolle. "De zonnebank en de natuurlijke zon zijn allebei even schadelijk als je het overmatig doet. Wat we wel weten uit wetenschappelijke studies is dat een bezoek aan de zonnebank duidelijk het risico verhoogt op het krijgen van het meest kwaadaardige vorm van huidkanker, het melanoom. We weten ook dat als je de zonnebank op een jonge leeftijd, onder 35 jaar, bezoekt dat het risico op een melanoom significant verhoogt." 

Een bezoek aan de zonnebank is te vergelijken met een dag zonnen aan de Middellandse Zee. Het lichaam krijgt dus een flinke dosis zon te verwerken. "Vaak zien we ook dat de mensen die een zonnebank bezoeken ook mensen zijn die regelmatiger de natuurlijke zon opzoeken. Die krijgen een extra UV-dosis bovenop de gewone zon. Die optelsom zorgt ervoor dat zij een verhoogd risico hebben op huidkanker", aldus Terra.

Vitamine D

En wie roept dat hij toch echt een bezoek aan de zonnebank nodig heeft om Vitamine D op te doen, komt bedrogen uit. Die uitspraak verwijst dermatoloog Terra naar het land der fabelen: "In de zonnebank zit voornamelijk UV-A-straling en maar een klein beetje UV-B. Voor het aanmaken van Vitamine D heb je voornamelijk UV-B nodig. Die zitten gewoon in de natuurlijke zon. We weten dat een kwartiertje onbeschermd buiten per dag al genoeg is om je Vitamine D op peil te houden." 

Kortom: ondanks dat de zonnebank en de natuurlijk zon even schadelijk zijn, verhoogt een bezoek aan de zonnebank wel het risico op huidkanker. Een zonnebankbezoekje is dus allesbehalve gezond. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.