De minister van Volksgezondheid, Hugo de Jonge, wil voorkomen dat chronisch zieke mensen te maken krijgen met een opeenstapeling van verschillende zorgkosten. Volgend jaar betalen mensen daarom een vast tarief per maand voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

"Betaalbare en bereikbare zorg voor iedereen, dat is het doel. Daarom neemt het kabinet maatregelen om opstapelende zorgkosten tegen te gaan, zoals het abonnementstarief voor de Wmo. En dat scheelt zo’ n 180 duizend huishoudens honderden – soms zelfs duizenden - euro’s per jaar", aldus De Jonge.

Chronisch zieke mensen moeten een eigen bijdrage aan de gemeente betalen voor zorg die ze nodig hebben. Naast die eigen bijdrage moeten patiënten ook betalen voor hun zorgverzekering. Maar soms vergoedt de zorgverzekeraar niet alle kosten voor medicatie. Dan moeten ze ook nog een deel van de medicijnen zelf betalen. In zulke gevallen kan er een stapeling van verschillende zorgkosten ontstaan. Sommige mensen worden daardoor geconfronteerd met rekeningen van honderden euro’s per maand.

Zorg moet voor iedereen betaalbaar blijven

Het kabinet neemt daarom een reeks maatregelen die zorg en ondersteuning voor iedereen betaalbaar moeten houden. Vanaf volgend jaar betalen chronisch zieken een vast tarief van 17,50 per maand aan de gemeente voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Chronisch zieke mensen krijgen ook met andere kosten te maken. Volgens de Wet langdurige zorg (Wlz) moeten patiënten een deel van hun inkomen bijdragen. Nu nog telt 12% van het inkomen van patiënten mee met de berekening van de eigen bijdrage. Het deel van het inkomen dat meetelt zal verlaagd worden naar 10% van het jaarlijkse inkomen. Ook de zogeheten vermogensinkomensbijtelling wordt verlaagd: van 8 naar 4%.

Het eigen risico van de zorgverzekering wordt bevroren

Een derde maatregel moet voorkomen dat zieke mensen torenhoge rekeningen krijgen voor medicijnen die niet (volledig) worden vergoed door zorgverzekeraars. Er komt een maximum van 250 euro op de bijbetalingen voor bepaalde geneesmiddelen. Bovendien wordt het tarief van het eigen risico van de zorgverzekering bevroren. Het eigen risico zal de komende drie jaar niet stijgen, belooft De Jonge.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.