Een grote groep kiezers (42 procent) vindt dat Hugo de Jonge in een volgend kabinet weer minister van Volksgezondheid mag worden. Een bijna even grote groep (46 procent) zou dat niet acceptabel vinden.

Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder ruim 25.000 leden van het Opiniepanel. Eerder zei De Jonge dat hij graag zou terugkeren in een nieuw kabinet. Ondanks de breed gedragen kritiek op het huidige vaccinatiebeleid, waar minister De Jonge verantwoordelijk voor is, denkt een deel van de kiezers dat het het beste zou zijn als hij inderdaad terugkomt en verantwoordelijk blijft voor het coronabeleid. Sommigen opperen dat de CDA'er alleen blijft tijdens de coronacrisis, en daarna plaatsmaakt voor iemand anders.

Lees ook

Geen alternatief

Veel deelnemers erkennen dat er dingen fout zijn gegaan in het coronabeleid, maar geloven wel dat De Jonge handelt uit een goed hart. "Hij werkt bijna dag en nacht en voelt zich enorm verantwoordelijk. Bovendien is hij afhankelijk van de adviezen die hij krijgt van de diverse betrokken partijen. Per definitie doet hij het fout, want er is altijd een groep die zich benadeeld voelt. Ik gun hem dus wel een tweede periode", zegt een deelnemer.

Maar vooral denken veel mensen dat er geen beter alternatief is voor de post van zorgminister. "Ik denk dat het voor iedereen die met deze totaal onbekende situatie geconfronteerd zou worden, heel erg moeilijk zou zijn", schrijft iemand. "En ik vraag me af of iemand anders het beter zou doen." Anderen vinden het onverstandig om midden in de crisis een andere minister te krijgen: "Hij kent de dossiers nu het best van iedereen, dit is niet het moment om te wisselen."

Meeste steun van VVD-kiezers

Hugo de Jonge krijgt vooral steun van kiezers die op partijen hebben gestemd die in het demissionaire kabinet zitten. Opvallend is dat hij het grootste draagvlak geniet onder VVD-stemmers (75 procent). Van de kiezers van zijn eigen partij, het CDA, vindt twee derde (63 procent) het acceptabel als hij weer minister van Volksgezondheid wordt en ook een meerderheid van de ChristenUnie-stemmers is daar voor.

Bijna de helft van de D66-, Volt-, PvdA-, en GroenLinks-kiezers zouden het acceptabel vinden als Hugo de Jonge weer zorgminister wordt.

Welke kiezers zouden het acceptabel vinden als Hugo de Jonge weer minister van Volksgezondheid wordt?

Lees ook

Tegenstanders zijn kritisch

Tegenstanders, vooral PVV-, FVD-, en JA21-kiezers, vinden massaal dat De Jonge de coronacrisis niet goed heeft aangepakt. Ze zijn zeer kritisch, met name op het vaccinatiebeleid, en denken wél dat een ander dat beter zou kunnen. Ze vinden dat het tijd is voor 'een nieuwe wind' en 'een frisse blik'.

Meerdere mensen vinden bovendien dat De Jonge in de persconferenties te optimistisch overkomt, terwijl er veel fout gaat. Ook wordt er gerefereerd aan het verlies van het CDA bij de verkiezingen. "Het past niet dat een partij die het zo slecht heeft gedaan, zo'n belangrijke post vervult in een nieuw kabinet."

info

Over het onderzoek

Het onderzoek is gehouden van 23 maart, na de persconferentie van het kabinet, tot en met 24 maart 2021. Aan het onderzoek deden 25.802 leden van het Opiniepanel mee. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk: leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2021. Het Opiniepanel bestaat uit 70.000 leden.

Lees ook