Hans Martens en Piet Hölskens verdwenen ruim 40 jaar geleden na een avondje stappen van de aardbodem. Met alle scenario's werd rekening gehouden, ook moord werd niet uitgesloten. Door nieuw onderzoek wordt mogelijk een spoor van de mannen teruggevonden. Er wordt met sonarapparatuur gezocht in het water bij De Brink naar de mannen en hun Fiat 850 Coupé. Omdat de waterplas erg groot is, zoekt de politie in het meest logische gedeelte waar de auto van beide mannen mogelijk te water zou zijn geraakt. 

Op het moment van de verdwijning in 1974 waren Hans en Piet 21 en 22 jaar oud. Na de vermissing is er nog vaak naar de mannen gezocht. In 1992 verjaart de zaak en doet justitie geen onderzoek meer. Zaak gesloten, zo lijkt het. Maar in 2006 verandert de wet. Moordzaken kunnen voortaan niet meer verjaren, maar dat geldt niet voor zaken die vóór 1988 plaatsvonden. Tot grote frustratie van de familie van Hans en Piet, blijft ook nu het dossier gesloten.  Privé-rechercheur Judith Houben heeft zich in de jaren hierna over de zaak gebogen en veel informatie boven water gekregen, mogelijk zelfs de ware toedracht. Wellicht dat de huidige zoekslag in het water van de Brink hiermee verband houdt.

Is er inderdaad sprake van een misdrijf, dan is de zaak verjaard. De zoektocht is alleen gericht op het vinden van Martens en Hölskens en niet op het vinden van de dader. Het gaat dus niet om een moorddossier - daar is de zaak immers te oud voor - maar om een vermissing. 

Eenvandaag maakte eerder onderstaande reportage over de zaak van de twee vermiste mannen:

Petitie tegen verjaarde moordzaken

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.