Er zijn twee jonge mannen aangehouden voor betrokkenheid bij de dood van de twee 14-jarige meisjes Romy en Savannah. Ze verdwenen vorige week en kwamen allebei door een misdrijf om het leven. Beide zaken staan op zichzelf, benadrukt de politie. 

De arrestaties kwamen slechts een paar uur nadat bekend werd dat het aangetroffen lichaam bij 'De Kronkels' in Bunschoten-Spakenburg inderdaad Savannah betreft. Het meisje verdween afgelopen donderdag. Haar moeder sloeg alarm via Facebook toen haar dochter even de deur uitging maar vervolgens niet meer terugkeerde. 

Afgelopen zondag werd een grote zoekactie georganiseerd naar het meisje, maar een toevallige voorbijganger vond haar. 

De 14-jarige Romy uit Hoevelaken keerde vrijdag niet terug van school in De Glind. School eindigde rond de klok van 15:00, maar Romy kwam maar niet thuis. Wanneer haar vader gaat zoeken waar ze is, stuit hij op de politie. Zijn dochter blijkt dood aangetroffen in een sloot nabij Achterveld door iemand die de hond aan het uitlaten was. Achterveld ligt tussen haar woonplaats Hoevelaken en haar school. Ze blijkt door een misdrijf om het leven gebracht.

Verdriet en verslagenheid

Beiden zaken hebben grote impact op de kleine gemeente Bunschoten-Spakenburg. In het hele dorp hangen de vlaggen half stok. Ook worden in de kerk speciale missen opgedragen voor de vermoorde Savannah en Romy. Onder ouders en kinderen heerste de laatste dagen veel angst dat er iemand actief zou zijn die het voorzien zou hebben op jonge meisjes. De burgemeester van Bunschoten, Van de Groep, zegt tegen de NOS dat hij opgelucht is dat er geen man actief is die lukraak kinderen van de fiets trekt. 

In Hoevelaken is vanavond een speciale bijeenkomst georganiseerd door de gemeente. Burgemeester Renkema wil stilstaan bij de dood van het meisje. Hij vindt het belangrijk dat de gemeenschap elkaar steunt en vasthoudt. "Dat kan behulpzaam zijn bij de verwerking van dit zware verlies en troost bieden aan de betrokkenen."

Minderjarig

Voor zowel de dood van Savannah als die van Romy zijn minderjarigen gearresteerd. Voor de dood van Savannah is een jongen van 16 jaar uit Den Bosch gearresteerd. Burgemeester Van de Groep heeft gezegd dat Savannah en de verdachte elkaar kennen 'via social media'. De verdachte in de zaak van Romy is slechts 14 jaar en komt uit Lunteren, dat onderdeel uitmaakt van de gemeente Ede dat niet ver verwijderd is van de plaats waar Romy gevonden is. 

De komende dagen zal nog verder onderzoek worden gedaan en worden de verdachten verhoord door de politie. Binnen drie dagen moeten ze worden voorgeleid aan de onderzoeksrechter die besluit of ze vast blijven zitten. 

Vanavond meer over de twee zaken met een reportage van Tom van 't Einde met onder andere kerkelijk voorganger Durk Muurling van de gereformeerde kerk in Barneveld en live verslag van verslaggever Bram de Waal.

Romy en Savannah in de #Nieuwstrend: