Moordzaken die inmiddels verjaard zijn, zouden alsnog heropend moeten kunnen worden. Dat is de inzet van een petitie, opgezet door Judith Houben, eigenaar van een recherchebureau.  

Sinds 2006 kunnen moorden in Nederland niet meer verjaren. Maar dat geldt niet voor moorden die vóór 1988 zijn gepleegd, en dat wekt onbegrip bij nabestaanden.  

Houben doet onderzoek naar een vermissing uit 1974: Hans Martens en Piet Hölskens uit Asten kwamen niet thuis na een avond stappen in Deurne. Sindsdien zijn de mannen vermist. De privé-rechercheur heeft veel informatie boven tafel weten te krijgen, mogelijk zelfs de ware toedracht. Maar omdat de zaak verjaard is komt ze niet verder. De politie zou volgens Houben de zaak op zich moeten nemen.

De familie van Hans en Piet heeft inmiddels een klacht ingediend bij het Openbaar Ministerie. Justitie laat weten dat er begrip is voor de familie:

“Het Openbaar Ministerie begrijpt hoe moeilijk het is voor nabestaanden en families niet te weten wat er met hun dierbaren is gebeurd. De zaak is in 1992 verjaard op grond van de toen geldende verjaringsregels. Inmiddels is er door de nabestaanden beklag aangetekend tegen de beslissing van het Openbaar Ministerie om geen verder onderzoek te doen. Het gerechtshof Den Bosch moet hier nog een beslissing over nemen. In dat licht bezien past het OM op dit moment terughoudendheid.

update

Door nieuw onderzoek wordt mogelijk een spoor van de mannen teruggevonden. Er wordt met sonarapparatuur gezocht in het water bij De Brink naar de mannen en hun Fiat 850 Coupé. Omdat de waterplas erg groot is, zoekt de politie in het meest logische gedeelte waar de auto van beide mannen mogelijk te water zou zijn geraakt.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.