Het vergiftigen van mensen via voedsel. Het lijkt misschien alleen voor te komen in films, maar in Engeland wordt elke maaltijd van koningin Elizabeth gecheckt, voordat ze mag eten. En daar is nu een nieuwe manier voor.

In de Britse documentaire Secrets of the Royal Kitchen, die deze week werd uitgezonden, doet het personeel van Queen Elizabeth een boekje open over het controleren van de maaltijden op gif. Vroeger had het Koninklijk Huis speciale voorproevers in dienst. Zij moesten een hap van al het eten en drinken nemen, voordat de koningin mocht eten.

Geen voorproevers meer

Maar gelukkig gaat dat nu op een andere manier. Het paleispersoneel vertelt dat bij een staatsbanket eerst alle borden worden klaargemaakt in de keuken voordat ook maar één bord de keuken verlaat. Vervolgens wordt er een uitverkorene aangewezen, die een bord uitkiest voor Elizabeth. De andere borden worden verdeeld over de aanwezige gasten.

Als iemand Queen Elizabeth wil vergiftigen, moet dus de hele maaltijd vergiftigd worden. Alleen dan is er een kans dat het bij de koningin terechtkomt. De gangen die worden voorgeschoteld op een staatsbanket stelt Elizabeth zelf samen. De chefkok doet een suggestie voor drie menu's, en de koningin geeft de doorslag.

Lees ook

Geen culinair avonturier

Volgens een voormalig chef-kok van het Britse Koninklijk Huis is de koningin geen culinair avonturier. Ze houdt van traditionele Franse en Engelse gerechten. Als de chef iets nieuws wil proberen, moet dat eerst door de koningin in het menuboek worden goedgekeurd en ondertekend.

Haar man Prince Phillip schijnt juist wel van nieuwe gerechten en ingrediënten te houden. De ingrediënten waar de chef sowieso niet mee hoeft aan te komen bij Queen Elizabeth? Knoflook en te veel uien.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.