Na tweehonderd kilometer konden zijn vermoeide armen de lucht in: Erik-Jan Kooiman won woensdag op indrukwekkende wijze de alternatieve elfstedentocht op de Weissensee. Erik-Jan is niet de eerste Kooiman die deze op zijn naam schrijft. Exact vijfentwintig jaar geleden won zijn vader Jan. Erik-Jan Kooiman: “Tijdens de race dacht ik wel honderd keer aan mijn vader.”

Kooiman senior kon de race niet bijwonen. Hij was op dat moment aan het werk in Schoonhoven, en moest de race volgen via de webcam die geïnstalleerd was bij de finish: “Het is razend spannend als je jouw zoon ineens vooraan ziet rijden. Gelukkig was er een speaker die de stand van zaken omriep, zo kon ik de race toch nog een beetje volgen.”

Geveld door de griep

Jan Kooiman had niet verwacht dat zijn zoon als winnaar de streep over zou komen: “Hij was in de weken voorafgaand geveld door de griep. En hij behoorde niet tot de favorieten.” Toch was Kooiman er altijd al van overtuigd dat Kooiman junior op een dag in zijn voetsporen zou treden: “Vier jaar geleden gaf hij de moed bijna op, maar toen zei ik tegen hem: Ieder jaar gewoon weer gaan, je hoeft maar een keer je dag te hebben en je wint.”

Kooiman heeft nu nog één wens over: samen met zijn zoon en vrouw Ineke de ‘echte’ elfstedentocht rijden: “Alleen denk ik niet dat ik hem bij kan houden.” 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.