De Zuid-Afrikaanse triatleet Mhlengi Gwala is op gruwelijke wijze mishandeld. Drie mannen vielen de atleet tijdens een training aan met een kettingzaag. Ze probeerden zijn benen af te zagen. Hij ligt gewond in het ziekenhuis en moet noodgedwongen het nationaal kampioenschap triatlon later deze maand missen.

Het is nog niet duidelijk wat het motief voor de daad is. Wel bleek dat de daders geen aandacht hadden voor de telefoon of fiets van Gwala, ze hadden alleen oog voor zijn benen. Het doet bijna vermoeden dat er misschien wel naar de sportieve hoek gekeken moet worden. 

In 1994 werd de kunstschaatswereld opgschrikt door een soortgelijk groot schandaal. Nancy Kerrigan werd vlak voor de Amerikaanse kampioenschappen keihard op haar knie geslagen met een metalen voorwerp. Hierdoor moest favoriet Kerrigan zich terugtrekken voor het kampioenschap. Alle ogen waren direct gericht op haar grote concurrent Tonya Harding. Zou zij hierachter zitten?

Oorlogsvoering tussen concurrenten

Dat bleek inderdaad het geval. Ze werd veroordeeld. Voormalig kunstschaatster en commentator Joan Haanappel neemt ons mee naar die tijd: "Ik kom me niet voorstellen dat dit echt gebeurd was. Ik dacht in eerste instantie ook niet aan een inside job. Dit kon toch niet bij onze sport voorkomen?" Vlak na de aanslag moesten de dames aantreden op de Olympische Spelen in Lillehammer. Kerrigan was tijdig hersteld en kon deelnemen. Ze eindigde als tweede, maar volgens Haanappel ging het al bijna niet meer over het sportieve succes: "Alles stond in het teken van deze aanslag. Dat was ongelooflijk jammer, want je wil niet dat zoiets een hoofdrol speelt. Het ging niet meer over het kunstschaatsen, maar over de misdaad".

Hoe ver kun je gaan in de concurrentiestrijd? "Psychologische oorlogsvoering is van alle tijden", vertelt Haanappel. "Dat gebeurde in mijn tijd ook al. Ik heb een grote rivaliteit gehad met Sjoukje Dijkstra. Dat was best hard, maar we sliepen altijd met elkaar op een kamer. De rivaliteit was op het ijs. Ik hoopte dat ik beter zou rijden dan zij. Maar daar draait de topsport om, je wil de beste zijn. Sjoukje en ik zijn inmiddels al 70 jaar bevriend." 

Film 'I, Tonya' 

Het verhaal van Kerrigan en Harding verdwijnt niet in de geschiedenisboeken. Sterker nog, het staat volop in de belangstelling. Onlangs ging de film 'I, Tonya' in première. Joan Haanappel baalt als een stekker van deze film: "Ik vind het vreselijk dat het telkens terugkomt. Het zal wel geld opbrengen, maar voor onze sport is het niet leuk. Ik hoop eigenlijk dat het geen groot succes wordt en dat we gewoon over gaan tot de orde van de dag van onze prachtige sport".

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.