Schaatsfans konden vandaag opnieuw genieten van 'de Tocht der Tochten': de Elfstedentocht. De NOS liet de hele uitzending van 1997 nog eens zien op internet.  

Precies twintig jaar geleden won Henk Angenent de Elfstedentocht van 1997. Toen keken er bijna 10 miljoen mensen naar de schaatswedstrijd. 

Op sociale media deelden veel mensen hun eigen herinneringen uit die tijd. 

Een opvallend moment tijdens de tocht was toen René Ruitenberg, een topper uit die tijd, tijdens het schaatsen begon te bellen. En ook nog in een tijd dat bijna niemand een mobiele telefoon had.

Wat bleek, Ruitenberg had een afspraak gemaakt met een telefoonmaatschappij waarbij hij 25.000 gulden kreeg als het hem lukte om in beeld te bellen. Een goede deal, maar hartstikke nep. De telefoon was namelijk kapot door een eerdere valpartij en bovendien had hij helemaal geen bereik in Friesland.

Voor schaatsers is het erg frustrerend dat de 'Tocht der Tochten' er niet komt. In 2012 waren we overigens heel dichtbij. Het leger werd toen zelfs ingeschakeld om het parcours sneeuwvrij te houden. 

Mocht er binnenkort toch een Elfstedentocht komen dat is Jorrit Bergsma een van de grootste favorieten. Hij is oIympisch kampioen op de tien kilometer. Andere kanshebbers zijn Simon Schouten en Jouke Hoogeveen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.