Opnieuw gedoe bij de Belastingdienst: de afgelopen dagen lukte het veel mensen niet om in te loggen, waardoor ze geen aangifte inkomstenbelasting konden doen. "Het is het zoveelste debacle", zegt Mieke van Vliet van FNV Overheid.

Vanaf 1 maart zouden mensen weer belastingaangifte over 2020 doen, maar dat kon niet omdat er vier dagen lang een storing was bij de Belastingdienst. Volgens de Belastingdienst lijkt de storing inmiddels opgelost, maar het aantal mensen dat tegelijkertijd aangifte kan doen is nog steeds minder dan normaal. De oorzaak is nog steeds onduidelijk. De SP heeft kamervragen gesteld. Vanwege de problemen is de termijn om aangifte te doen met een week verlengd, tot 8 mei.

'Zoveelste debacel'

Mieke van Vliet van FNV Overheid maakt zich vooral zorgen over de gevolgen voor het personeel, nu er opnieuw sprake was van een probleem. "Men zegt: 'Het is wéér die Belastingdienst'. Maar die medewerker kan er niks aan doen, die werkt gewoon keihard voor die dienst. We hebben maar één Belastingdienst en daar moeten we zorgvuldig mee omgaan. Die medewerkers hebben het ook wel een keer gehad. Zij hebben er niet voor gezorgd dat er nog met oude systemen wordt gewerkt."

De Algemene Rekenkamer constateerde in 2019 dat meer dan de helft van de ict-systemen van de Belastingdienst verouderd is. Als voorbeeld noemde de Rekenkamer het systeem voor de omzetbelasting: dat stamt uit 1982. Van Vliet vindt dat de politiek extra geld moet uittrekken om het ict-systeem zo snel mogelijk te moderniseren.

Lees ook

'Belastingdienst communiceert niet'

SP-Tweede Kamerlid Renske Leijten heeft vragen gesteld aan staatssecretaris Vijlbrief van Financiën (D66) over de storing bij de Belastingdienst. "Er kan iets misgaan. Dat kan met systeemkoppelingen te maken hebben. Maar ik heb nu Kamervragen gesteld, omdat het de vierde dag met storingen is."

"Ik vind het vooral zorgelijk dat de Belastingdienst niet communiceert", zegt Leijten. "Hoe kan het nu dat we niet horen wat er aan de hand is? We hebben veel verschillende verklaringen gehoord; eerst was het te druk, later lag het toch aan de techniek."

Vervangen van systemen

De Belastingdienst heeft in het jaarverslag aangegeven dat er gewerkt wordt aan vervanging van ict-systemen, ook bij de aangifte. Leijten wil weten hoe dat getest is en hoe dat geëvalueerd gaat worden.

Leijten vindt overigens niet dat de ict-problemen veroorzaakt worden door een gebrek aan geld. "De afgelopen kabinetsperiode stond er nog een bezuiniging van een half miljard ingeboekt. Ik heb heel vaak gevraagd of we dat alsjeblieft weg konden halen. Het ging om oude ingeboekte bezuinigingen. Het kabinet heeft gelukkig afgelopen zomer beslist die bezuiniging niet in te vullen."

info

Belastingdienst kamp jaren met grote problemen

Er zijn al meerdere bewindslieden afgetreden, omdat er al jaren problemen zijn bij de Belastingdienst. De meest geruchtmakende is de kinderopvangtoeslag-affaire, waarbij ouders onterecht weggezet werden als fraudeur. De Parlementaire Ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag constateerde in het rapport 'Ongekend Onrecht' dat bij de fraudeaanpak de grondbeginselen van de rechtsstaat zijn geschonden. Het kabinet-Rutte III is daarom afgetreden.

De harde aanpak van (vermeende) fraude bij de kinderopvangtoeslag vloeide voort uit de Bulgarenfraude: Oost-Europese bendes schreven landgenoten in als 'spookburger' bij Nederlandse gemeenten. Met het burgerservicenummer dat deze mensen kregen werd huur-en zorgtoeslag aangevraagd. Daarover ontstond ophef in de Tweede Kamer, die vond dat de Belastingdienst strenger op fraude moest controleren.

Daarnaast moest de Belastingdienst reorganiseren. Om personeel aan te sporen vrijwillig de organisatie te verlaten, werd een vertrekpremie ingesteld. Die was zo aantrekkelijk dat er veel meer gebruik van werd gemaakt dan was verwacht. Bovendien vertrokken er ook specialisten die de Belastingdienst hard nodig had.

Ruste, ruimte en regelmaat

Volgens FNV-bestuurder Van Vliet ligt een volgend ict-probleem al weer op de loer: minister Hoekstra van Financiën (CDA) besloot na de toeslagenaffaire de Belastingdienst op te splitsen in drie delen: Douane, Toeslagen en de rest van de Belastingdienst. "Dat wordt een ramp, want de ict van die diensten hangt met elkaar samen."

Na alle affaires waarmee de Belastingdienst sinds jaren kampt, wordt het volgens Van Vliet tijd voor 'rust, ruimte en regelmaat'.

Renske Leijten van de SP en Mieke van Vliet van FNV Overheid in EenVandaag

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.