Stel dat Maarten van der Weijden er dit jaar na dagen en nachten non-stop zwemmen doorheen zit, vindt hij meezwemmers als Tjerk Peijnenborg naast zich. En dat zou bij zijn poging de Elfstedentocht te zwemmen wel eens de doorslag kunnen geven.

Vorig jaar kwam Maarten van der Weijden in zijn poging de Elfstedentocht zwemmend af te leggen tot een afstand van 163 kilometer. Hierbij haalde hij ruim 5 miljoen euro op voor onderzoek naar kanker. Morgen doet hij een nieuwe poging. Een groep van 111 meezwemmers moet hem er deze keer op moeilijke momenten doorheen slepen.

Lees ook

Extra stimulans om het te halen

Tjerk Peijnenborg uit Haarlem is een van die meezwemmers. In elke stad van de Elfstedentocht zwemt hij 2 kilometer achter Van der Weijden aan. "Het is een grote groep die met hem mee zwemt, ik denk dat dat voor hem een extra stimulans is om het te halen. Anders halen wij het wel en hij niet, dat trekt hij denk ik niet."

Tjerk trainde afgelopen weken hard om te zorgen dat hij fit aan de start verschijnt. "Ik ben in 2,5 maand 11 kilo afgevallen", zegt hij trots. Hij heeft veel respect voor wat Van der Weijden gaat doen. "Het is een immense belasting waar je mee bezig bent. Ik maak me al zorgen om de 22 kilometer die ik in totaal ga zwemmen en dan kan ik nog uitrusten tussendoor. Maarten gaat gewoon in een keer door." Van der Weijden zwemt een afstand van 200 km.

Zwemmen en geld ophalen, wat is er mooier?

Net als vorig jaar gaat het geld dat Maarten ophaalt naar kankeronderzoek. Er zijn elf onderzoeken geselecteerd waar het opgehaalde geld naartoe gaat. "Dat is ook mijn motivatie om dit te doen", zegt Tjerk. "Ik vind sporten heel mooi en nu kan ik iets teruggeven. Ik ga zwemmen en haal ondertussen geld op voor onderzoeken tegen kanker. Wat is er mooier?"

Tjerk is ervan overtuigd dat de Olympisch kampioen dit jaar wel de eindstrijd haalt. "Hij is op een andere manier voorbereid dan vorig jaar. Ik denk dat hij nu beter weet wat hem te wachten staat, dat geeft mentale kracht." Ook het publiek langs de kant zorgt voor extra motivatie. De meezwemmer hoopt dan ook op veel publiek langs de waterkant. "Kom ons allemaal aanmoedigen, hoe meer mensen, hoe makkelijker het wordt."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.