Dat zwemmen in zee niet zonder risico is, bleek afgelopen weekend weer. Vier zwemmers kwamen om. Maar de zee heeft een enorme aantrekkingskracht. Olympisch kampioen Maarten van der Weijden herkent dat: "Het geeft zo’n gevoel van vrijheid en ontspanning."

"Ik geniet er enorm van. Het is minder voorspelbaar dan het zwembad door de golven, de stroming en de kou of warmte. De elementen maken het bijzonder", vertelt de winnaar van de gouden medaille op de 10 km openwaterzwemmen in 2008 in Peking.

Maarten van der Weijden met zijn gouden plak in 2008
Bron: ANP
Maarten van der Weijden met zijn gouden plak in 2008

Gevoel van rust in alle haast

Zwemmen in zee geeft hem een stuk ontspanning. "We leven in zo'n haast iedere dag en er moet zoveel. Als ik ga zwemmen dan krijg ik echt een gevoel van rust."

"Je hebt voor zwemmen in buitenwater ook helemaal niets nodig. Dat zie je steeds meer, dat mensen sporten kiezen waar je geen atletiekbaan of zwembad bij nodig hebt. Dat is de echte vrijheid van sport."

Kanaal oversteken

Van der Weijden vindt zwemmen in zee zelfs zo lekker dat hij 3 jaar geleden het Kanaal twee keer over zwom. Van Engeland naar Frankrijk en weer terug. "Dat je dat kunt doen, is zo bijzonder. Ik kwam onderweg een groep dolfijnen tegen die uit het water sprongen. Ik zag enorme tankers die in het Kanaal varen. De zee is gewoon een plek waar we niet zo vaak zijn."

Het enige nadeel? Het ruikt een stuk minder lekker dan baantjes trekken in het chloor van een zwembad. "Als ik drie dagen in buitenwater heb gezwommen dan stink ik wel volgens mijn vrouw."

'Hulp komt laat op gang in het water'

Van der Weijden wil wel met klem waarschuwen voor gevaren van zwemmen in zee. "Ik ben een enorm geoefende zwemmer en mijn begeleiding en veiligheidsmaatregelen zijn best wel fors, dat doe ik echt niet zomaar."

De gevaren? Van der Weijden noemt stroming, temperatuur en het feit dat je niet zomaar terug kunt naar de kust. "En de hulp komt nou eenmaal later op gang in het water", zegt Van der Weijden.

In Scheveningen wordt een waarschuwingsbord neergezet
Bron: ANP
In Scheveningen wordt een waarschuwingsbord neergezet

Zwemmers overleden bij Den Haag

Het gevaar bleek ook gister weer, toen vier zwemmers om het leven kwamen nadat ze in de proberen waren geraakt in zee. Het ging mis op de stranden van Zandvoort, Wijk aan Zee en Den Haag.

Op het strand van Den Haag moest de Reddingsbrigade 268 mensen uit het water halen. Een combinatie van sterke stroming en wind zorgde voor een gevaarlijke situatie. Ook vandaag is voor gevaarlijke zee gewaarschuwd en hing langs de hele Nederlandse kust een rode vlag, iets wat maar heel zelden voorkomt.

info

Rode vlag

Niet zwemmen! Zeer gevaarlijk! Deze vlag wordt gehesen als de condities van het (zwem)water zeer gevaarlijk zijn. Zwemmen, baden en andere activiteiten op of in het water worden ten zeerste afgeraden.

Bron: Reddingsbrigade Nederland

Luister altijd naar instanties

Van der Weijden zag het zelf een paar keer bijna misgaan op het strand. "Het verschil tussen comfortabel in zee dobberen en controle helemaal kwijt zijn is zo klein, dat maakt het link." Zelf neemt hij daarom vrijwel altijd een begeleidersboot mee als hij gaat zwemmen.

Dat is natuurlijk niet voor iedereen haalbaar, daarom wil Van der Weijden benadrukken dat je moet luisteren naar de instanties als je in zee gaat zwemmen. "Denk niet: Die Maarten kan 3 dagen zwemmen, dan kan ik ook wel een plons maken. Let altijd goed op."

De Nederlandse kust is al weken verraderlijk, ook vandaag code rood op de stranden rondom Den Haag.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.