Zwemkampioen Maarten van der Weijden heeft zijn Elfstedenzwemtocht moeten staken na 163 kilometer, slechts 37 kilometer voor de eindstreep. Op sociale media wordt de sportman alsnog geroemd om zijn prestatie

De zwemmer moest stoppen omdat zijn arts het niet meer veilig vond om door te gaan. Het zoutgehalte in zijn bloed was niet op peil. Vanwege misselijkheid kon de voormalig wereldkampioen langeafstandszwemmen ook geen medicijnen binnenhouden. Bovendien was hij in het water in slaap gevallen

Een miljoen euro opgehaald voor onderzoek naar kanker

Het doel van de Elfstedenzwemtocht was om geld op te halen voor onderzoek naar kanker. Zelf is de zwemmer ook kankerpatiënt geweest, maar overwon de ziekte. In eerste instantie hoopte Van der Weijden 11.000 euro op te halen. Maar mede dankzij een stortvloed aan nieuwsberichten staat de teller inmiddels op meer dan een miljoen euro.

Ondanks dat Van der Weijden zijn Elfstedenzwemtocht niet helemaal vol heeft kunnen maken, werd hij alsnog overstelpt met positieve reacties. Van alle reuzen die we de afgelopen dagen in Friesland hebben gezien is hij wel de allergrootste, tweette premier Mark Rutte. Daarin verwijst de premier naar het kunstevenement in Leeuwarden waarbij reuzen door de stad liepen.

Zo'n lange zwemtocht is niet uniek

Hoewel Maarten van der Weijden ontzettend ver heeft gezwommen, is zijn zwemtocht niet uniek. Op dit moment zijn de Brit Ross Edgley en de Fransman Benoit Lecomte eveneens bezig aan een monstertocht met korte pauzes. Edgley zwemt sinds 1 juni heel Groot-Brittannie rond, ruim 3000 kilometer. En Lecomte is in juni begonnen aan een tocht over de Pacifische Oceaan, bijna 9000 kilometer. De Slovenische zwemmer Martin Strel zwom ooit in 84 uur de op één na langste rivier van Europa, de Donau, af.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.