Maarten van der Weijden heeft elf onderzoeken uitgekozen waar hij tijdens de Elfstedenzwemtocht voor zwemt. Iedereen die met hem meezwemt mag dit jaar zelf kiezen voor welke van de goede doelen zij geld inzamelen.

De oud-Olympisch kampioen duikt op 21 juni weer de Friese wateren in voor de 199 kilometer lange tocht. Ook dit jaar heeft hij elf onderzoeken uitgekozen waar het ingezamelde geld naartoe gaat.

info

De elf onderzoeken

1. Tongkanker (UMCU)
2. Immunotherapie voor alle vormen van kanker (VUMC)
3. Darmkanker (AVL)
4. Hersentumor (EMCR)
5. Leukemie (UMCU)
6. Huid en longkanker (EMCR)
7. Prostaatkanker (EMCR)
8. Eierstokkanker (AVL)
9. Kanker bij kinderen (UMCU)
10. Kanker bij kinderen (Maxima)
11. Palliatieve zorg

Lees hier meer over deze onderzoeken.

Elf onderzoeken in elf steden

"Die elf onderzoeken hebben we verdeeld over de elf steden en die zijn eigenlijk heel breed. Sommige zijn er op gericht om het herstel vergroten, maar ook om bijwerkingen te verkleinen wat weer belangrijk is voor de kwaliteit van leven", zegt Van der Weijden.

Op 19-jarige leeftijd kreeg hij zelf de diagnose kanker, maar daar is hij helemaal van hersteld.

Minder eenzaam

Lag Van der Weijden vorig jaar nog alleen in het water omdat de kwaliteit van het water te slecht was om mee te zwemmen, dit jaar hoopt hij wel op 'meezwemmers'.

Een klein groepje geoefende zwemmers zwemt in iedere stad 2 kilometer mee, anderen zwemmen alleen in Stavoren 500 of 2000 meter mee. "Dat is wel een hele mooie motivatie natuurlijk, dat ik dan in dat water zwem en mensen met me meezwemmen. Dat je dat samen doet, maakt het makkelijker, minder eenzaam."

Deen (8) zwemt voor zieke zusje

Bijzonder is dat iedereen die meezwemt zelf mag kiezen voor welk van de elf onderzoeken zij geld inzamelen. "Zodat je zelf kan bepalen of je een onderzoek naar longkanker belangrijk vindt of juist een hoopvol immuunonderzoek."

De 8-jarige Deen zwemt samen met zijn broer Moos (10) mee voor hun zieke zusje Puck (6). "Mijn zusje heeft leukemie en daarom zwem ik mee om geld in te zamelen voor onderzoek naar die ziekte", zegt Deen.

Puck, Deen en Moos
Bron: Casper van Aggelen / Pix4Profs
Puck, Deen en Moos

Moeilijk om te kiezen

Huub Bredero zwemt ook mee met Maarten van der Weijden om geld op te halen. "Ik heb nu twee mensen verloren aan kanker, mijn broer en mijn vader, en ik ben nu ouder dan een van beiden ooit is geworden. Een viering van het feit dat ik het kan en dat ik er zelf nog wel ben."

Bredero vindt het moeilijk om voor één onderzoek te kiezen. "Ik kan niet aangeven welke vorm van kanker ik erger vind: longkanker, slokdarmkanker of kinderkanker. Ik laat het dan ook over aan de Maarten van der Weijden Foundation voor welk onderzoek mijn geld gebruik wordt."

Ik ga gewoon mijn stinkende best doen

Meer eten en kortere nachten

De zwemtocht start op 21 juni in Leeuwarden en 199 kilometer verder hoopt de zwemmer de finish te halen. Van der Weijden gaat er dit jaar alles aan doen om dat te halen. "We hebben veel geleerd van vorig jaar. Ik at toen te weinig en dus dat ik ga ik dit jaar meer doen. En ik had moeite met de lange nachten in augustus, die zijn in juni gelukkig ook korter. Ik ga gewoon mijn stinkende best doen, we gaan ervoor."

Bekijk hier de reportage met Maarten van der Weijden en zijn 'meezwemmers'.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.