Een held of bijna een Jezus-achtig figuur. Het zijn allemaal termen die Maarten van der Weijden werden toegedicht na zijn monsterzwemtocht. Waarom vinden we het fijn om iemand zo op het schild te hijsen? "Hij is op meerdere niveaus een held te noemen."

"Hij is natuurlijk al Olympisch kampioen en hij heeft kanker overwonnen”, vertelt Irene Stengs, bijzonder hoogleraar populaire cultuur aan de VU en het Meertens Instituut. “Hij belichaamt daarmee twee bijzondere prestaties. Iedereen kent wel iemand die getroffen is door kanker en ook sportprestaties hebben een bijzondere status."

In Friesland stonden de afgelopen dagen duizenden mensen langs de kant. Maar liefst 1,4 miljoen kijkers bekeken de tocht van Maarten van der Weijden op televisie. Premier Rutte noemde hem een voorbeeld voor velen. ‘Held’ vond hij een te klein woord. Hij noemde hem een reus.

Lees ook:

Elfstedentocht heeft betekenis

Volgens Stengs is het slim geweest van Van der Weijden om de Elfstedentocht uit te kiezen. "Het is een extreme uitdaging en daarnaast haakt het aan bij een bekende geritualiseerde tocht. Nederland hecht enorm veel betekenis aan de Elfstedentocht." Door die te gebruiken heeft Van der Wijden zijn prestatie nog specialer gemaakt.

Behoefte aan helden is van alle tijden, aldus de hoogleraar. "Wat nu bijzonder is, is dat we er allemaal ‘bij’ kunnen zijn. Via social media kunnen we alles volgen. Zo kunnen we allemaal betrokken zijn."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.