De meeste mensen zoeken 's zomers verkoeling en rust, maar in de schoolmeubelfabriek wordt hard doorgewerkt. Bij fabrikant Presikhaaf zorgen mensen met een beperking dat scholieren straks weer goed van start kunnen.

Zwetend staat hij een kast in elkaar te timmeren. "Het is wel zwaar", zegt werknemer Gudo. Dat lijkt een understatement, want buiten tikt het kwik de 38 graden aan.

Meubels bij start schooljaar in huis

Maar: er moet gewerkt worden. Het maken van schoolmeubelen gaat de hele zomer door. Zo heeft ieder kind na de zomer weer een plekje. "Scholen hebben hun meubeltjes graag bij aanvang van het schooljaar in huis. Het is bij ons nu echt toptijd!", vertelt directeur Wim de Goei.

Meubels in elkaar zetten
Bron: EenVandaag
Bij meubelfabrikant Presikhaaf werken ze de hele zomer door

Die meubelen zijn door de jaren heen enorm veranderd. Het bedrijf bracht onder andere een verstelbare tafel op de markt, waardoor leerlingen ook staand kunnen werken. "Onderzoek heeft uitgewezen dat meer bewegen goed is voor kinderen en dat dat een positief effect heeft op hun cognitieve vermogen", zegt De Goei.

Doorzetters

Het bedrijf maakt ook verstelbare stoelen: de kuipstoel. Die kan worden gebruikt door kinderen van verschillende lengtes en dus leeftijden. Gerrit werkt al 37,5 jaar bij het bedrijf en zorgt ervoor dat iedere kuipstoel perfect wordt afgeleverd. "Alle scherpe randen moeten eraf, zodat de kinderen zich niet bezeren." Ook in deze hete zomer is hij non-stop achter de slijpmachine te vinden.

Bij Presikhaaf werken vooral mensen met een geestelijke of lichamelijke beperking. Teamleider eindmontage Kees Willemse ziet de kracht van deze mensen. "Het is een doorzettersgroep, mensen die echt gaan voor hun werk." Volgens hem worden de beperkingen van de werknemers in de praktijk nauwelijks opgemerkt. "Welke beperking iemand heeft is niet belangrijk. We zijn één familie en doen het samen."

Tv-reportage: Voor een schoolmeubel-fabrikant is het in de zomer topdrukte. Bij Presikhaaf werken bijna alleen maar mensen met een beperking.

'Anders had ik geen werk gekregen'

In 2015 werd in Nederland de Participatiewet ingevoerd. Iedereen die het op de arbeidsmarkt niet redt zonder ondersteuning valt onder deze wet. Het doel is dat meer mensen die zouden kunnen werken, ook aan een baan komen. Een rapportage van het UWV laat zien dat werkgevers tussen januari 2013 en april 2019 in totaal 51.978 banen hebben gerealiseerd voor mensen met een arbeidsbeperking.

Lees ook

De medewerkers van de meubelfabriek zijn dankbaar voor de kansen die ze bij het bedrijf krijgen. "Anders had ik geen werk gekregen", zegt Gudo. Toch zou het volgens directeur De Goei juist andersom moeten zijn. "Wij zouden dankbaar moeten zijn dat zij zich zo inzetten voor wat wij hier van ze vragen."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.