De zieke Nederlander Samuel die vastzat in een cel in Venezuela vanwege drugssmokkel is teruggehaald naar Nederland. Dat heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie aan EenVandaag bevestigd. “Ik had hem eigenlijk al losgelaten”, zegt zijn moeder Marjolein in een reactie. "En dat doe je als moeder niet zo snel." 

De 37-jarige Samuel moest nog drie jaar zitten in Venezuela, waar hij onder erbarmelijke omstandigheden leefde. Het verzoek om zijn straf in Nederland uit te zitten werd eerder afgewezen. Na uitzendingen van EenVandaag en aandringen van de Nationale Ombudsman, Alex Brenninkmeijer, keek het ministerie van Veiligheid en Justitie opnieuw naar het verzoek. Uiteindelijk ging het ministerie akkoord.

De man woog 50 kilo en was eigenlijk te ziek om langer in de gevangenis in Venezuela te blijven. Het verzoek werd afgewezen omdat Samuel direct zou vrijkomen als zijn straf werd omgezet naar Nederlandse maatstaven. Resocialisatie buiten de gevangenismuren zag het ministerie niet zitten. Het ministerie wil het verzoek nu wel inwilligen vanwege: "nieuwe informatie omtrent Samuels gezondheidstoestand." De volledige verklaring leest u hiernaast. 

Samuel is inmiddels overgeplaatst naar de penitentiaire inrichting Esserheen in Veenhuizen, waar zijn moeder Marjolein hem vanmiddag bezocht.  Het is onduidelijk hoe lang hij nog in de Nederlandse gevangenis moet verblijven, maar zijn moeder verwacht "ongeveer zes maanden."  Verder zegt Marjolein: "Het weerzien is onvoorstelbaar goed natuurlijk. Als je weet in welke omstandigheden hij daar heeft gezeten. (...) Andere gevangenen klagen hier over het eten. Maar Samuel jubelde het uit over vissticks en worteltjes." 

Luister hieronder naar een interview met de moeder van Samuel en kijk rechtsboven aan de pagina de reportages terug die EenVandaag maakte over Samuels omstandigheden in Venezuela.

Download

Nederlander in cel Venezuela mag niet naar Nederland

Kritiek ombudsman op beleid Opstelten

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.