De Nederlandse Samuel zit al vier jaar vast in een gevangenis in Venezuela wegens drugssmokkel. Hij is ernstig ziek en weegt nog maar 50 kilo. Zijn moeder vreest voor z’n leven. Samuel wil zijn straf in Nederland uitzitten en goede medische zorg krijgen. Maar ondanks een uitleveringsverdrag weigert minister Opstelten van Justitie hem naar Nederland te halen. 

In Nederland zou Samuel direct vrijkomen als zijn straf wordt omgezet naar Nederlandse maatstaven. En dat zou betekenen dat er geen tijd is om hem te laten resocialiseren, zegt Justitie. ‘Onzin’ zeggen advocaten. Je kunt iemand ook buiten de muren van de gevangenis voorbereiden op een terugkeer in de maatschappij. Samuel moet nu nog vier jaar zitten in barre omstandigheden. 

Hij is niet de enige Nederlandse gevangene bij wie een verzoek tot overplaatsing naar Nederland wordt afgewezen. Sinds 2011 is geen enkel verzoek uit Venezuela en Panama meer ingewilligd. In EenVandaag horen we Samuel vanuit de gevangenis, spreken we met zijn moeder en nemen we het uitleverinsgverdrag onder de loep.