Vier Nederlanders die zich vrijwillig meldden en vochten bij de SS mogen hun uitkering behouden. Volgens het Landschaftsverband Rheinland hebben deze mensen geen misdaden tegen de mensheid begaan. Een andere Nederlandse oud SS’er wordt nader onderzocht.

Eerder meldde EenVandaag dat 34 mensen in Nederland nog altijd een uitkering krijgen vanuit Duitsland, omdat ze gewond raakten in Duitse dienst. Na onze berichtgeving besloot het Landschaftsverband opnieuw onderzoek te doen naar de uitkeringen.

Ook weduwen ontvangen betalingen

Onder de ontvangers van de uitkering zitten ook een Let en een Duitser die lid waren van de SS, en vier Duitse Wehrmacht soldaten. In zes gevallen gaat het om Duitsers die gewond raakten in de oorlog en naar Nederland verhuisden. De overige uitkeringen gaan naar weduwen, over wie geen gegevens bekend zijn.

Eerder meldde EenVandaag al dat onder meer Europarlementariër Paul Tang en kamerlid Pieter Omtzigt openheid eisen van Duitsland. Morgen wordt duidelijk of Jean Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, zich over de zaak gaat buigen.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.