Het Landschaftsverband Rheinland gaat onderzoeken of uitkeringen betaald aan Nederlandse Waffen-SS'ers ingetrokken moeten worden. Dat vertelt de overheidsorganisatie aan EenVandaag.

Eerder kwam naar buiten dat 34 hoogbejaarde Nederlanders nog altijd een onbelaste uitkering ontvangen vanuit Duitsland, vanwege hun dienstjaren bij de Waffen-SS of de Wehrmacht. Dit zogenaamde 'Hitler-pensioen' wordt sinds 1950 door Duitsland betaald.

Lees ook

Intrekken uitkering mogelijk

"Wij hebben de berichtgeving in de Nederlandse pers als aanleiding genomen om deze uitkeringen aan Nederlanders opnieuw te onderzoeken en te wegen", aldus woordvoerder Michael Sturmberg van de LVR. De Duitse overheidsorganisatie is verantwoordelijk voor de betalingen aan de ex-militairen.

In 1998 nam Duitsland een wet aan die het mogelijk maakt om de uitkeringen in te trekken van militairen die oorlogsmisdaden hebben begaan. "Daarvoor moet bewezen worden dat de betreffende persoon een misdaad heeft begaan tegen de menselijkheid of de rechtstaat", zegt Sturmberg. Uit recent onderzoek blijkt dat tot nog toe in 98 gevallen een uitkering werd ingetrokken door Duitsland.

330 euro

De LVR meldt daarnaast dat de gemiddelde hoogte van de maandelijkse uitkering aan Nederlanders 330 euro is. "Ook willen wij benadrukken dat het gaat om een invalide uitkering. Alleen mensen die gewond zijn geraakt in Duitse dienst maken aanspraak op dit bedrag."

Van de 34 mensen in Nederland die nog altijd deze invaliditeitsuitkeringen ontvangen, hebben er 11 alleen de Nederlandse nationaliteit. De rest heeft ook de Duitse nationaliteit.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.