Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd ontvangen duizenden oud-Waffen-SS'ers nog iedere maand een uitkering. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag.

Eerder meldden wij dat 34 hoogbejaarde Nederlanders nog altijd deze uitkering ontvangen.

2033 mensen

In totaal ontvangen wereldwijd 2033 mensen deze zogenaamde 'SS-uitkering'. De uitkering wordt sinds 1950 door Duitsland betaald. In tien Europese landen wordt uitgekeerd, onder meer in Frankrijk, Polen en Kroatië. Maar ook in de Verenigde Staten en Australië. "De kans is heel groot dat daar ook Nederlanders tussen zitten. Zeker in Canada, Australië, Verenigde Staten en Zuid Afrika", aldus onderzoeker Cees Kleijn.

Paul Tang: 'Uiterst pijnlijk'

Europarlementariër Paul Tang reageert verbolgen op de cijfers: "Het is uiterst pijnlijk dat mensen die zich gemeld hebben voor de Waffen-SS daar nog steeds een riante uitkering voor krijgen. En daar ook nog eens geen belasting over betalen."

Tang pleit dan ook voor actie: "Ik ga met Europarlementariërs uit deze landen aan de bel trekken dat dit geen pas heeft. Zo kunnen we ook de druk op Berlijn vergroten om dit te stoppen."

Lees ook

Gemiddeld 330 euro

De LVR, de Duitse overheidsinstantie die verantwoordelijk is voor deze betalingen, meldt dat de gemiddelde hoogte van de maandelijkse uitkering aan Nederlanders 330 euro is. "Ook willen wij benadrukken dat het gaat om een invaliditeitsuitkering", zegt een woordvoerder. "Alleen mensen die gewond zijn geraakt in Duitse dienst maken aanspraak op dit bedrag."

Van de 34 mensen in Nederland die nog altijd deze invaliditeitsuitkeringen ontvangen, hebben er 11 alleen de Nederlandse nationaliteit. De rest heeft ook de Duitse nationaliteit.