Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) noemt het 'moreel verwerpelijk' dat 34 mensen in Nederland nog altijd aanvullend pensioen krijgen vanuit Duitsland vanwege hun dienstjaren bij de Waffen-SS.

Dit zogenaamde 'Hitler-pensioen' wordt sinds 1950 door Duitsland betaald. De inmiddels hoogbejaarden ontvangen dit aanvullende pensioen nog altijd, zo ontdekte EenVandaag. Omdat Duitsland de namen van de ex-militairen niet bekend maakt, kan er over deze pensioenen ook geen belasting worden geheven.

Lees ook

'Ruim 20 duizend Nederlanders bij Waffen-SS'

Naomi Mestrum, adjunct-directeur van het CIDI, reageert op het nieuws. "Dat dit nog steeds gebeurt is moreel verwerpelijk. Elke maand dat zij een uitkering krijgen is een klap in het gezicht van de slachtoffers en hun nabestaanden."

Ons land komt er wat betreft ons oorlogsverleden niet bepaald goed vanaf, vertelt Mestrum. "Ruim 20 duizend Nederlanders hebben zich indertijd vrijwillig bij de Waffen-SS gemeld. Dat is relatief meer dan in andere landen." Zij werden na de oorlog berecht, maar mochten na een generaal pardon opnieuw het Nederlanderschap aanvragen. "Volgens de Duitse wet uit 1950 worden zij nog steeds gezien als Duitse soldaten. En daar maken ze nu winst op", legt Mestrum uit. "Voor nabestaanden is dat enorm pijnlijk."

Belasting heffen of beëindigen?

Oorlogsslachtoffers die een uitkering uit Duitsland krijgen, betalen daar wel belasting over. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt reageer woedend en wil dat ook de ex-militairen belasting over het Duitse pensioen gaan betalen. Het CIDI vindt dat niet genoeg. "Wat ons betreft moet er niet alleen belasting over betaald worden, maar moet het hele mechanisme worden afgeschaft. Het kan niet zo zijn dat je nu nog profiteert van je rol als landverrader."

Mestrum vindt dat Nederland en de Duitse regering er alles aan moeten doen om de dubbele pensioenen te beëindigen. "Deze mensen kozen indertijd tegen het recht en voor het onrecht. Daar mag je niet nu nog profijt van hebben."

Nieuwstrend: 34 hoogbejaarde Nederlanders krijgen nog altijd een aanvullend pensioen vanuit Duitsland vanwege hun dienstjaren bij de Waffen-SS.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.