Zeeland krijgt een groot kennisinstituut op het gebied van voedsel, energie en water als compensatie voor het afblazen van de verhuizing van de marinierskazerne. Dat bevestigen Zeeuwse en Haagse bronnen.

De universiteiten van Utrecht en Wageningen zijn nauw betrokken bij de oprichting van het 'Delta Kenniscentrum' dat in Vlissingen moet komen. Het moet onder meer leidend worden op gebied van innovatief agrovoedsel op basis van zeewier. Betrokkenen hopen dat het nieuwe instituut start-ups aantrekt die gebruik maken van de aanwezige clustering van kennis. Zeeland wordt daardoor aantrekkelijker voor jongen mensen om te werken en te wonen.

Staatssecretaris Knops: "Belangrijk bij zo'n pakket dat werkgelegenheid en bereikbaarheid, het binden van jonge mensen, centraal staat."

'Criminelen in plaats van mariniers'

Eerder lekte dat uit dat Zeeland ter compensatie voor het afblazen van de marinierskazerne en snellere treinverbindingen, een extra beveiligde gevangenis, een rechtbank en een expertisecentrum voor georganiseerde criminaliteit krijgt.

Dit nieuws leidde niet bij iedereen tot vreugde in Zeeland. 'In plaats van mariniers krijgen we criminelen', is een veel gehoorde klacht.

Lees ook

Komst kenniscentrum onomstreden

Woensdag aan het eind van de middag vindt er topberaad plaats tussen Zeeuwse bestuurders en staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken. Inzet is om overeenstemming te bereiken over het complete compensatiepakket.

De komst van het kenniscentrum is onomstreden, staatssecretaris Knops noemt het vanmiddag 'een goed idee', maar officieel kan hij het nog niet bevestigen Op andere punten is de afstand nog groot tussen Zeeland en het Rijk, waardoor het onzeker is of de deal deze week rondkomt.

Kerncentrale Borssele twistpunt

Een groot twistpunt is de overname van de kerncentrale in Borssele door het Rijk. In dat geval kunnen de provincie en gemeenten hun aandelen in energiebedrijf PZEM te gelde maken. Het kabinet voelt er echter weinig voor.

Ook wil Zeeland na het trauma van het annuleren van de komst van de marinierskazerne keiharde garanties. Als de provincie en Knops er woensdagavond uitkomen, neemt het kabinet vrijdag een definitief besluit.

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.