De Zeeuwen werkten jaren met het kabinet Rutte aan de komst van een kazerne in Vlissingen. Maar nu blijkt dat achter hun rug om een andere locatie is gekozen, zijn ze woedend. Mark Rutte bezoekt de stad nu, maar echt welkom is hij niet.

'We zijn besodemieterd', en 'er is dubbel spel gespeeld'. Het zijn geen uitspraken van boze voorbijgangers, maar van burgemeester Bas van den Tillaar van Vlissingen. Maar ook op straat zijn mensen boos. Aan de waterkant zegt een brandweerman: "Voor een bonnetje van 20 jaar geleden treedt een minister af, maar als je de Zeeuwen voorliegt, mag je blijven zitten als bewindspersoon." Op straat is er maar één advies: 'Laat die Rutte alsjeblieft thuisblijven'.

Lees ook

'Hij krijgt 5 minuten'

Vlissingen maakte sinds 2012 afspraken met het kabinet over de komst van een kazerne. Maar, staatssecretaris Barbara Visser begon gesprekken met Apeldoorn toen ze merkte dat veel mariniers niet naar Zeeland wilden verhuizen. Ze meldde dit niet aan de provincie Zeeland, ook niet toen de provincie hiernaar vroeg. Premier Rutte gaat nu naar Vlissingen om daar met VVD-leden te praten. Hij is er op uitnodiging van de VVD-fractie Vlissingen.

"Maar die zal er niet bij zijn", zegt burgemeester Van den Tillaar. "Er is tegelijk een raadsvergadering." De premier zou hierbij wel mogen aanschuiven. "Hij mag inspreken, die mogelijkheid is er in onze raad. Dan krijgt hij 5 minuten." Wethouder Albert Vader van Vlissingen is ook niet enthousiast over de komst van Mark Rutte: "Ik denk dat de Zeeuwen hem het vuur aan de schenen moeten leggen."

Een gedicht voor de premier

De Zeeuwse dichter Raymond van der Ven hoeft Mark Rutte helemaal niet te zien. Hij voelt zich bedrogen en vreest dat de Zeeuwen opnieuw niet serieus genomen worden. Hij schreef een gedicht voor de premier, die hij voordraagt in de video hieronder.

Raymond van de Ven schreef een gedicht voor Mark Rutte over zijn bezoek aan Vlissingen

Kosten: twee ton uit eigen zak

Louis Filius is bestuurslid van naturistencamping Zeelandia, vlakbij Vlissingen. "Ik ben wel een beetje boos", zegt hij. "Ik heb me opgegeven voor de avond met Rutte, maar ik denk erover om niet te gaan." De camping stond op een prachtige plek met uitzicht op de Westerschelde, maar voor het hogere doel, de marinierskazerne, maakten ze plaats. Kosten: twee ton uit eigen zak. Daarnaast kijken campingbezoekers nu tegen een dijk aan.

Naturistencamping
Bron: EenVandaag
Bestuurslid Louis Filius op de camping, nu leeg door het regenachtige weer

"En het was dus eigenlijk voor niks", zegt Filius. Hij denkt dat premier Rutte vooral langskomt om 'de boel schoon te praten'. "Maar eigenlijk willen we wel compensatie hebben. We willen dat graag samen aanvragen met de gemeente en de provincie, maar willen ze dat niet, dan vragen we het als vereniging zelf aan."

Verslaggever Laura Kors gaat op bezoek bij naturistencamping Zeelandia, die moest verplaatsen voor de marinierskazerne die nooit kwam

Miljoenenschade

De Zeeuwse bestuurders willen geen woorden van Rutte, maar een onafhankelijk adviseur. "Het vertrouwen in het kabinet is geschaad", zegt burgemeester Van den Tillaar. Hij verwacht een forse compensatie. "Er zou een groot volwaardig bedrijf naar de stad komen, wat een spin-off met zich mee zou hebben gebracht van zo'n 28 miljoen euro per jaar." De provincie spreekt over een bedrag van wel 50 miljoen.

De Zeeuwen spreken ook van imagoschade. "Met dit besluit zegt het kabinet eigenlijk: 'Wij snappen heel goed dat u niet in Zeeland wil wonen'. Dat is natuurlijk absurd", zegt wethouder Vader. Daarom moet er een fonds komen om mensen te stimuleren zich in Zeeland te vestigen. Ook willen ze dat er nieuwe werkgelegenheid naar Zeeland komt.

Bekijk hier de reportage over dit onderwerp

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.