De Zeeuwse gedeputeerde Dick van der Velde (VVD) reageert op het nieuws dat de komst van de marinierskazerne naar Vlissingen hoogst waarschijnlijk niet doorgaat: "Ik vind deze procedure niet prettig."

Van der Velde doelt daarmee op het feit dat hij via de media moet vernemen dat de verhuizing hoogstwaarschijnlijk niet doorgaat, terwijl hij van het kabinet nog niets gehoord heeft. Juist gisteren stuurden de provincie en de gemeente Vlissingen een brandbrief naar het kabinet, na nieuwe geruchten over het niet doorgaan van de verhuizing van de kazerne van Doorn naar Vlissingen.

Weerstand tegen verhuizing

Het kabinet lijkt de jarenlange weerstand van de mariniers tegen de verhuizing van Doorn naar Vlissingen serieus te nemen. Haagse bronnen bevestigen dat er in de coalitie nu gesproken wordt over compensatie voor Zeeland. De bedoeling is dat het kabinet over ruim een week een besluit neemt.

In 2012 werd besloten om de marinierskazerne te verplaatsen van Doorn naar Vlissingen. Hiermee werd Zeeland gecompenseerd voor het verlies van zo'n 1600 banen als gevolg van het vertrek van verschillende overheidsdiensten. Onder de mariniers is veel weerstand tegen de verhuizing. Veel militairen verlaten het Korps Mariniers voortijdig. Volgens de vakbonden heeft dat te maken met de verhuizing.

Onderhandeling over compensatie

De weerstand van de mariniers tegen de verhuizing heeft politiek Den Haag aan het twijfelen gebracht. Maar de politici weten ook dat de provincie Zeeland al veel voorbereidingen voor de komst van de kazerne heeft gedaan, zoals onteigening van land en verplaatsing van een camping. Volgens de provincie levert de komst van de mariniers naar Vlissingen ongeveer 2000 arbeidsplaatsen op en 28 miljoen euro per jaar aan economische effecten.

Zeeland zal dus gecompenseerd moeten worden als de verhuizing niet doorgaat. Volgens Haagse bronnen wordt daar in de coalitie nu over onderhandeld.

'Ik heb nog niks gehoord'

Gedeputeerde Van der Velde: "Ik heb het nieuws gehoord van de media, maar ik heb nog niks gehoord van de staatssecretaris. Ik vind deze procedure, berichtgeving via de media, niet prettig. Ik hoop dan ook dat er snel duidelijkheid komt van de staatssecretaris. Dat is ook de reden dat ik na geruchten die brief heb geschreven."

Van der Velde vertelt dat er contracten zijn met Den Haag. "We hebben wegen en rotondes aangelegd, bedrijven uitgeplaatst; bij ons is alles klaar voor de komst van de marinierskazerne. Zo lang ik niks anders hoor, ga ik er vanuit dat de kazerne er komt."

Brandbrief

De provincie Zeeland en de gemeente Vlissingen stuurden gisteren nog een brandbrief naar het kabinet, vanwege de geruchten dat de verhuizing niet doorgaat.

Daarin verzochten ze om 'per ommegaande, uiterlijk deze week, te bevestigen dat de verplaatsing van de marinierskazerne naar Vlissingen niet ter discussie staat'.

Staatssecretaris Visser van Defensie
Bron: ANP

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.