"Het OM heeft waarschijnlijk onder een steen geleefd", reageert Martin Ettema uit Loppersum op het nieuws dat het OM adviseert om de NAM niet te vervolgen voor de aardbevingen, omdat er geen sprake zou zijn van 'levensgevaarlijke situatie'.

Na 'intensief onderzoek' is het Openbaar Ministerie tot de conclusie gekomen dat de bewoners van het Groningse aardbevingsgebied niet in levensgevaar kwamen, door de gevolgen van gaswinning door de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). Daarom adviseert het OM het bedrijf niet strafrechtelijk te vervolgen. Via een zogeheten artikel-12-procedure wilden ze een OM-onderzoek afdwingen. En vandaag, vier jaar later, komt het OM met de conclusie: de NAM heeft niet doelbewust schade veroorzaakt.

Huizen die op instorten staan

Martin Ettema woont samen met zijn vrouw Pieta in Loppersum. Het dorp ligt midden in het aardbevingsgebied. De conclusie van het OM viel vanochtend rauw op z'n dak. Hij begrijpt er werkelijk niks van.

"Vanaf het moment dat mensen hun huis uit moesten, was er sprake van een acute onveilige situatie. En dat is het nog steeds. Die is veroorzaakt door de staat en door de NAM. En dat speelt nu nog steeds. Er staan nog steeds huizen op instorten waar mensen niet meer naar terug kunnen." Ook zijn er volgens Ettema rapporten verschenen, waarin stond dat er kans was op dodelijke slachtoffers. "Als dat niet levensbedreigend is, dan weet ik het ook niet meer."

Lees ook

Sloop

In het zwaar getroffen dorp zijn meer dan 100 huizen naar de vlakte gegaan, omdat de constructie onveilig was. "En die huizen moesten opnieuw worden gebouwd. Dan mag je toch wel aannemen dat er sprake was en is van een onveilige, mogelijk levensbedreigende situatie?", vertelt Ettema.

Ook zijn er in het gebied waar Ettema woont nog steeds bevingen. "Die zijn weliswaar niet meer zo heftig als in 2012, maar nog steeds is er reeële kans op een grote beving en die kans gaat voorlopig niet weg."

'NAM' wist het eerder dan wij

Ettema's huis is verstevigd en sinds december weer veilig. Toch wil hij genoegdoening. "Het gaat er om dat men strafbaar bezig is. Als ik iemand anders bewust in een levensgevaarlijke situatie breng, dan ben ik strafbaar. Dat geldt voor iedere Nederlander."

"En als je weet, want de NAM wist het, nog eerder dan wij, dat je levensgevaarlijk bezig omdat je een onveilige situatie in stand houdt, moet dat gevolgen hebben", zegt Ettema.

Lees ook

'Ze zijn nog niet van mij af'

Ettema wil geen revanche, maar kan het gewoon niet begrijpen dat er geen gevolgen voor de NAM zijn. "Het gaat erom dat er recht wordt gedaan aan de slachtoffers. En kennelijk wordt in Nederland met twee maten gemeten."

Advocaat Gerard Spong staat de gedupeerden in Groningen bij. Hij laat het er niet bij zitten. "Ik zal me bij het hof ernstig verzetten tegen deze uitspraak. Theoretisch gaat het om strafbare feiten waar wel 15 tot 30 jaar gevangenisstraf op staat. Ze zijn nog niet van me af", reageert hij.

Martin Ettema en advocaat Gerard Spong in EenVandaag over dit onderwerp

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.