De verhuizing van de marinierskazerne van Doorn naar Vlissingen moet worden herzien. Dat is het advies van de geschillencommissie die bemiddelt tussen de mariniers en het Ministerie van Defensie. Al geruime tijd is er gesteggel tussen de twee partijen over de verhuizing. Daarbij blijkt uit recent onderzoek van EenVandaag dat de grond waar de kazerne moet komen ernstig is vervuild.

KIJK EN LEES OOK 

De geschillencommissie concludeert na onderzoek naar het proces rond de bouw van de nieuwe kazerne, dat de mariniers te laat zijn betrokken bij de verhuisplannen. Het advies is dat beide partijen opnieuw om de tafel gaan zitten om de verhuizing onder de loep te nemen en te bespreken hoe ze de problemen kunnen aanvliegen. Het advies is niet bindend.

Langer gesteggel over verhuizing

Al eerder gaven de mariniers aan dat de nieuwe kazerne en de locatie niet zouden voldoen. Op maar liefst 60 punten hebben de mariniers kritiek.

Ook staat de familie van de mariniers niet te springen om te verhuizen: de loopbaankansen zouden een stuk kleiner zijn. Wat de mariniers vooral tegen de borst stuit, is dat ze in de beginfase niet meegenomen zijn in de verhuisplannen en niet voldoende geïnformeerd zijn. 

Grond vervuild met chemische stoffen

Vorige maand meldde EenVandaag samen met Follow the Money dat de nieuwe locatie bij Vlissingen ernstig is vervuild met chemische stoffen. Gedeelten van de beoogde Zeeuwse locatie hebben in het verleden gefungeerd als (illegale) chemische stortplaats. Defensie en de provincie Zeeland wisten dit, maar maakten het niet bekend aan de mariniers.

Op deze kaart kunt u zien om welk gebied het gaat en welke stukken vervuild zijn. Als u op de getallen klikt kunt u de onderzoeksrapporten inzien met daarin de gevaarlijke stoffen die op het terrein liggen en wat de gevolgen hiervan zijn.

'Deze stoffen worden opgenomen via de huid'

De grond is onder andere vervuild met zware metalen, giftige stoffen en asbest. “Het is een risico voor de volksgezondheid als je met die grond in aanraking komt”, zegt toxicoloog Martin van den Berg. “Ik zou hier als marinier niet graag een schuttersputje graven.”  

Het staat voor de hoogleraar van de Universiteit Utrecht als een paal boven water dat het ronduit “gevaarlijk is om met deze grond in aanraking te komen.” Van den Berg vermoedt dat er ook hoge concentratie van dioxines aanwezig is, omdat er op veel plekken Pcb’s zijn gevonden

“Het probleem is dat deze stoffen worden opgenomen via de huid, als je ermee in aanraking komt. Ben je vaak in zo’n gebied, dan kun je steeds meer van die stoffen in je lichaam krijgen”, zegt hoogleraar Van den Berg.

Kamerdebat over marinierskazerne

Naar aanleiding van het onderzoek van EenVandaag laat Tweede Kamerlid van GroenLinks, Isabelle Diks, weten dat ze “geen rationale reden kan vinden voor de verhuizing van deze kazerne.” De enige verklaring die Diks heeft is dat het “een politiek besluit moet zijn geweest.” 

Vorige maand liet Defensie aan EenVandaag weten dat staatssecretaris Barbara Visser na het reces met de Kamer in debat wil. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.