Minister Bijleveld van Defensie (CDA) stelt dat de voorgenomen verhuizing van de marinierskazerne van Doorn naar Vlissingen nog niet definitief is. "Wij delen de zorgen die er zijn over het vertrek van mariniers. We doen op dit moment onderzoek naar de echte redenen van vertrek. We moeten de rust nemen om naar alles te kijken", aldus de minister in het Politiek Café van EenVandaag.

Op de vraag of het kabinet de bereidheid heeft de plannen te laten vallen antwoordde de minister: "Wij hebben de plannen niet gemaakt, wij hebben de plannen aangetroffen en wij zijn bezig om ze uit te voeren." Absolute zekerheid is er dus nog niet. "Het 'point of no return' is nog niet geweest", aldus Bijleveld. "Het is een traject dat nog loopt."

Het hele gesprek met minister Ank Bijleveld

In 2012 is besloten de marinierskazerne te verhuizen van Doorn naar Vlissingen, maar veel mariniers en hun gezinnen zijn daar fel tegen gekant. Tientallen mariniers hebben het afgelopen jaar hun baan opgezegd. Zij zeggen dat de voorgenomen verhuizing de reden is.

Het ministerie van Defensie is inmiddels een onderzoek gestart naar de redenen van vertrek. De Tweede Kamer heeft deze week een hoorzitting met mariniers over de kwestie gehouden. Coalitiepartij D66 wil het besluit om de kazerne te verplaatsen ter discussie stellen. Minister Bijleveld liet in de uitzending ook doorschemeren dat ze hoopt dat er deze kabinetsperiode nog extra geld beschikbaar komt voor Defensie.

'Opzeggen Iran-deal is een risico'

Er werd met de minister ook kort gesproken over het opzeggen van de Iran-deal door president Trump. Denkt Bijleveld dat dat gevaarlijk kan zijn? "Ik vind het slecht dat de deal met Iran is opgezegd. Dat is ook een risico voor onze veiligheidssituatie. Het gaat wel over kernwapeninzet, en dat zorgt voor extra dreiging." De minister legt ook de nadruk op wat Nederland doet in de huidige situatie. "Als kabinet hebben we goed aangegeven waar de risico's in deze wereld liggen. Maar het risico is ook dat we de rust niet bewaren."

Kijk & lees ook:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.