Een toeristisch uitstapje naar de hunebedden, kanonschieten tijdens de Garnizoensdagen en een rondleiding in klederdracht door het pittoreske Coevorden. Als het aan de provincie Drenthe ligt zijn dit activiteiten waarvoor Chinese toeristen binnenkort massaal naar het noordoosten van ons land komen. Op uitnodiging van de provincie zelf gaat een groep Chinese touroperators eerst een week lang op safari in Drenthe om een voorproefje te krijgen van wat Drenthe te bieden heeft.

“Deze provincie verkoopt zichzelf, maar je moet er wel komen”, zegt gedeputeerde van de Provincie Drenthe Henk Brink. “Voor Chinezen zijn veel plekken in West-Europa vanzelfsprekend, maar Drenthe nog niet. Daarom laten wij ze nu het mooie van Drenthe zien.” Wat de provincie volgens hem aan de Chinese toerist te bieden heeft? “Frisse lucht, natuur, het karakter van de mensen. Los van onze historie van de hunebedden natuurlijk.”

Meer dan alleen tulpen en klompen

Of de activiteiten genoeg zijn om toeristen naar Drenthe te lokken is nog maar de vraag. De Chinese touroperators lijken na hun eerste dagen van de stoomcursus Drenthe al wel positief. “Voordat we hier kwamen wisten we niet zoveel over Nederland”, zegt een van de Chinese gasten. “We wisten van de tulpen en jullie houten schoenen. Maar hier in Drenthe is de natuur heel mooi en zijn er veel culturele activiteiten.”

Waar Drenthe nog nauwelijks bekend is onder Chinese reizigers, is dat in Giethoorn wel een ander verhaal. Het Hollandse Venetië heeft zoveel toeristen weten te lokken dat het er volgens veel lokale inwoners weleens te veel zijn. Inwoners van het Drentse Coevorden voelen de hitte van de Chinese toerist nog niet aankomen. “Hoe meer toeristen hoe beter.”

'Voor ons is iedere gast welkom'

Ook gedeputeerde Henk Brink maakt zich nog geen zorgen over overlast door Chinese toeristen in Drenthe. “Voor ons is iedere gast welkom. Laten we ze eerst maar verleiden om hierheen te komen. Dat is belangrijk voor de economie en leefbaarheid op het platteland.”

info
clock 29-05-2018 14:16

De Chinese touroperators krijgen tijdens de reis een zogeheten Drentse veentrappersschotel voorgeschoteld. Benieuwd hoe het smaakt? 

Drentse veentrappersschotel (Bereidingstijd: 20-30 minuten | Gang: Hoofdgerecht | Keuken: Regionale keuken | Ingrediënten voor 4 personen) 100 gr gare witte bonen, 100 gr gare bruine bonen, 200 gr aardappelen, 200 gr uien, 400 gr mager vers spek of mager rookspek, 100 gr komijnekaas (geraspt of in blokjes) en 1 klontje boter zout en peper

Bereidingswijze

Boter in de pan laten bruisen. Ui aanbakken met in dobbelsteentjes gesneden spek. Bonen verwarmen en in blokjes gesneden aardappelen hierin gaar koken. Kaas toevoegen en laten smelten onder voortdurend roeren. Op smaak brengen met peper en zout. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.