De uitzendingen van Dossier EenVandaag over de dood van sergeant Boy van Geffen en over het jarenlange gebruik van de kankerverwekkende wapenolie PX-10 deden veel stof opwaaien. Naar aanleiding van de ophef deed collega Marc Belinfante van de Haagse redactie een Wob-verzoek aan het ministerie van Defensie om alle correspondentie die naar aanleiding van de uitzendingen beschikbaar was. 

Hierbij zat onder andere de mail waarin door een topambtenaar van Defensie gesproken wordt over het 'op het matje roepen' door de Directie Communicatie van de journalist van Dossier EenVandaag en het in ieder geval 'op de zwarte lijst' plaatsen van diezelfde journalist. 

Vanmiddag stuurde minister Hennis van Defensie een brief aan de Kamer waarin ze het bestaan van zo'n 'zwarte lijst' ontkent. Een woordvoerder van Defensie gaf gisteren aan dat men altijd open staat voor interviews en gaarne bereid is een reactie te geven.

Hierbij nieuwe documenten over het in eerste en tweede instantie niet mee willen werken aan een interview, de negatieve adviezen hierover, de uiteindelijke medewerking en de voorbereiding op het interview met Directeur Juridische Zaken. Ook de reactie na afloop van een hooggeplaatste ambtenaar van Defensie die stelt:  'gelet op deze eenzijdige berichtgeving en stemmingmakerij lijkt het me niet raadzaam in de toekomst aan dit programma mee te werken.'

Documenten voorafgaand aan uitzending

-Mail uitzending over PX-10

-Mail voor uitzending

-Mail over interview

-Documenten mediatraining

Mail na uitzending

Download

Download

Download

Download

Download

Download

Download

Download

Download

Download

Download

Wiki PX10