Het is inmiddels een vertrouwd straatbeeld, vooral in steden: afval opgestapeld rondom ondergrondse containers. Volgens Martijn van Butselaar hebben we een structureel afvalprobleem en moet daar iets aan gebeuren. Hij wil er zelfs de Tweede Kamer voor in.

Het is hem een doorn in het oog, de bulten afval die zich opstapelen rondom ondergrondse containers. Van Butselaar ziet ze dagelijks in zijn eigen stad Arnhem. "Door het winterweer is er nu nog minder opgehaald, maar daar had de gemeente op kunnen anticiperen. En ook daarvoor zag je dit al gebeuren," vertelt hij.

Per zak betalen

Sinds de invoering van het diftar-systeem in Arnhem, afgelopen juli, moet er per zak betaald worden. Dat gaat door middel van een pasje, dat bewoners toegang verleent tot een ondergrondse container. Het idee is dat mensen op die manier minder afval gaan produceren.

Maar volgens Van Butselaar zorgt het juist voor meer afval buiten de containers. "Veel mensen hebben al moeite om het hoofd boven water te houden in deze tijden. Als je dan kunt besparen door je afval naast een container te zetten, snap ik dat mensen dat doen." In sommige gemeenten werden straatprullenbakken zelfs verwijderd, omdat er te veel huishoudelijk afval in werd gedumpt.

Lees ook

Landelijk beleid

Maar ook in gemeenten zonder diftar-systeem hopen de bergen afval zich op. Met meer mensen die thuiswerken én alle online bestellingen, is er ook meer afval. "En dat pakt elke gemeente weer anders aan", zegt Van Butselaar. "Dat is één van de oorzaken van het probleem, het ontbreken van eenduidig landelijk beleid. Het wordt nu bij gemeenten neergelegd en die schuiven het af op de inwoner."

Daarnaast vindt Van Butselaar dat het probleem ook al vooraan in de keten moet worden aangepakt. "Sommige koekjes zitten in zes stukjes plastic verpakt. ik ken niemand die daar blij van wordt. Er ligt een verantwoordelijkheid voor bedrijven en supermarkten om dat aan te pakken."

Afval terug naar de afzender

In de buurt van verslaggever Laura Kors stapelt het afval zich ook naast de containers op. Er is een container voor restafval en een papiercontainer en vooral die papiercontainer zit heel erg vaak vol. Buurman Luuc was er zelfs zo klaar mee, dat hij het afval dat naast de containers stond weer terugbracht naar de afzenders in de straat.

Maar ook de container voor restafval geeft ergernis. "We hebben geklaagd bij de gemeente en die hebben nu een perscontainer neergezet. Daar hebben we ook weer over geklaagd, want zo'n perscontainer perst zomers de stank uit de vuilniszakken. We hebben ons zo geërgerd dat we het afval dus weer terug hebben gezet bij de bewoners. We doen dat met z'n drieën", vertelt hij.

Machines

Het liefst ziet Van Butselaar dat je als burger al je afval weer in één zak mag doen, en dat de afvalverwerkers gaan nascheiden. "Machines kunnen de diverse materialen beter van elkaar scheiden dan mensen, zo levert het ook nog herbruikbare restmaterialen op die wat waard zijn."

Van Butselaar heeft het afvalbeleid tot een van zijn speerpunten gemaakt en hoopt hiermee komende verkiezingen in de Tweede Kamer gekozen te worden voor Code Oranje, de partij van Richard de Mos.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.