Zes op de tien winkeliers (62%) zijn voor een verruiming van de wapenwet, waardoor winkeliers onder voorwaarden een wapenvergunning kunnen krijgen. Ze willen meer mogelijkheden om zichzelf te kunnen beschermen tegen overvallers. Ruim een derde van de ondervraagde winkeliers (36%) stelt dat ze in de afgelopen twee jaar extra veiligheidsmaatregelen hebben genomen vanwege gevoelens van onveiligheid. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 1.000 winkeliers door het hele land.

'Winkeliers willen niet massaal een schietwapen onder de toonbank', aldus opiniepeiler Gijs Rademaker. 'Maar het is een duidelijk signaal dat ze zelf meer willen kunnen doen tegen overvallers. Dat kan in allerlei gradaties: van pepperspray gebruiken, wat nu ook verboden is, tot een wapen.' Van de winkeliers geeft 19 procent aan een wapen te hebben in hun zaak; vrijwel in alle gevallen is dit een slagwapen. Honkbalknuppels worden veel genoemd, maar ook ijzeren staven en stoelpoten met een spijker. Volgens één op de vijf winkeliers (22%) is de veiligheid voor henzelf / hun personeel de afgelopen twee jaar afgenomen; ruim zes op de tien (66%) zeggen dat die gelijk is gebleven.

Geweld gebruiken

Tweederde (65%) vindt dat winkeliers ook geweld mogen gebruiken tegen overvallers, zelfs alleen al om ze te verjagen. Op dit moment kunnen zowel burgers als winkeliers vervolgd worden als ze de ‘grenzen van de noodzakelijke verdediging’ overschrijden. Eén op de vier (24%) vindt dat winkeliers alleen geweld mogen gebruiken als de overvallers dat ook doen. 

Begrip voor juweliersechtpaar Deurne

Bijna negen op de tien (88%) deelnemende winkeliers hebben er begrip voor dat het juweliersechtpaar in Deurne een wapen in hun winkel had. Meer dan zes op de tien vinden dat ze niet vervolgd moeten worden voor verboden wapenbezit; drie op de tien (30%) vinden van wel.

Burgers: ook thuis kunnen optreden tegen inbrekers

EenVandaag heeft ook ruim 30.000 leden van het Opiniepanel gevraagd hoe ze denken over het gebruiken van geweld tegen inbrekers die je in je eigen huis betrapt. Een ruime meerderheid (66%) vindt dat je ook geweld mag gebruiken alleen om een inbreker te verjagen. Vanmiddag op Radio EenVandaag worden er meer uitslagen uit dit onderzoek besproken. Een rapportage van dit onderzoek vindt u rechtsboven op deze pagina.

Vanavond in EenVandaag presenteert Gijs Rademaker de uitslagen van het onderzoek onder winkeliers. Een rapportage van dit onderzoek vindt u rechtsboven op deze pagina. 

Over dit onderzoek

Aan het onderzoek onder winkeliers deden 1.000 winkeliers mee door het hele land. De winkeliers komen deels uit het EenVandaag Opiniepanel; anderen zijn door diverse belangenorganisaties en grote winkeliersverenigingen op het onderzoek gewezen.

Aan het onderzoek onder het EenVandaag Opiniepanel deden 31.727 mensen mee. Dit onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen. Beide onderzoeken zijn gehouden van 18 april tot en met 6 mei.

Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 45.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2012.

Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 60 tot 70 procent van de panelleden.

Download

Download

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.