Ruim tweederde van de winkeliers is voor een verruiming van de wapenwet. Dat blijkt uit onderzoek van het EenVandaag Opiniepanel. Ze willen meer mogelijkheden om zich te verweren tegen overvallers. Bijna een vijfde stelt zelfs al een wapen in de zaak te hebben.

De oproep van de juweliers komt ruim een maand na de gewelddadige overval van juwelier ‘Goldies’ in Deurne. Na een worsteling werden twee daders doodgeschoten door de juweliersvrouw. Winkeliers in het onderzoek zeggen er begrip voor te hebben dat het wapen in de winkel was. Een overgrote meerderheid vindt dat zij niet vervolgd moeten worden (60%). 

Pepperspray

Een verruiming van de wet betekent niet dat winkeliers massaal een pistool gaan aanschaffen. De ondervraagde winkeliers zouden bijvoorbeeld ook pepperspray willen kopen. Dit is op het moment verboden omdat het onder de wapenwet valt. Een gelijk aantal als dat een verruiming van de wet wil, is ook van mening dat er geweld gebruikt mag worden tegen overvallers, al is het alleen om ze te verjagen. 

Uitzending

Vanavond in EenVandaag het verhaal van twee juweliers die overvallen zijn en daarom pleiten voor deze verruiming. Daarnaast Detailhandel Nederland over de wens van hun achterban en hoofddocent maatschappelijke veiligheid aan de VU Jaap Timmer.

Geweld bij inbraak

En wat mag je eigenlijk doen als er een inbreker in je eigen huis staat? Uit onderzoek van het EenVandaag Opiniepanel blijkt dat ruim tweederde van de deelnemers vindt dat een burger nooit vervolgd mag worden voor geweld gebruikt tegen een inbreker die betrapt is in het eigen huis. 

Radio

In Radio EenVandaag een gesprek over de resultaten van dit onderzoek met Gijs Rademaker van het EenVandaag Opiniepanel. Verder spreken we met strafrechter Erik Koster en een gezin dat getroffen werd door een inbraak.

In Radio EenVandaag werd eerder gedebatteerd over de vraag of de wapenwet verruimd moet worden. Luister dit hier terug

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.