Donderdag opent in Tilburg een fabriek voor elektrische auto's van het merk Tesla. Drijvende kracht achter dit project is de Amerikaans/Zuid-Afrikaanse ondernemer Elon Musk. Betalen via internet werd gemakkelijk via zijn Paypal, de elektrische auto werd populair via Tesla en hij bouwt raketten via zijn bedrijf SpaceX die naar het ISS vliegen en uiteindelijk 80.000 mensen naar Mars moeten brengen. 

Elon Musk is volgens sommigen de echte 'Iron Man'. In Eenvandaag een interview met Elon Musk en zijn Nederlandse tegenhanger Michiel Mol.

De geboren Zuid-Afrikaan bouwt al jaren aan zijn grootste projecten, elektrisch vervoer en ruimtevaart, maar voegde daar onlangs zonne-energie aan toe door voorzitter van het grote Amerikaanse solarproject SolarCity te worden. En dat alles doet hij volgens eigen zeggen niet voor het geld, iedere dollar winst verdwijnt weer in een project dat uiteindelijk 'belangrijke problemen voor de mensheid moet oplossen', zoals Musk zelf formuleert. Internet, schone energie & vervoer en de exploratie van de ruimte staan bij Musk centraal.

Hyperloop

Zijn nieuwste project wordt de 'Hyperloop' genoemd, een plan voor een extreem snel transportmiddel dat mensen in een halfuurtje van San Francisco naar Los Angeles moet kunnen brengen. De basis voor het systeem is een soort buizenpost principe waar capsules met luchtdruk doorheen worden geschoten met meer dan 1000 kilometer per uur.

Michiel Mol is een Nederlandse zakenman die vooral bekend werd met softwarebedrijf Lost Boys en Guerrilla Games, dat hij aan Sony verkocht. Mol is ook mede-eigenaar van Formule 1-team 'Force India' en is directeur van SpaceXC dat ruimtevluchten vanaf Curacao mogelijk wil maken.

 

Volledig interview Elon Musk

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.