“Hij is een visionair, of hij is knettergek”. Zo typeerde een Amerikaanse journalist Elon Musk onlangs. De van oorsprong Zuid-Afrikaanse ondernemer is bekend van betaaldienst Paypal en de elektrische auto Tesla. Met SpaceX wil hij een kolonie van 80.000 man stichten op Mars. Voor Elon Musk is the sky the limit, maar het lijkt erop dat zijn stabiliteit een grens heeft bereikt.

Elon Musk investeerde zijn kapitaal in zonnepanelen om de wereld te redden en met Tesla wil hij autorijden groen maken. Mocht deze wereld vergaan, dan is er SpaceX om het leven op Mars voort te zetten. In het midden van deze ideologische plannen lijkt de ondernemer te bezwijken onder de werkdruk. Het afgelopen jaar was voor hem “ondraaglijk” en “het zwaarste en meest pijnlijke jaar” van zijn carrière, vertelt hij aan de Amerikaanse krant The New York Times. 

Impulsief twittergedrag

Elon Musk staat inmiddels bekend om zijn impulsieve uitbarstingen op Twitter. Meest recent verblufte hij investeerders nadat hij in een tweet aankondigde zijn bedrijf Tesla van de beurs te halen. Na gesprekken met aandeelhouders trok hij deze beslissing nog geen drie weken later toch weer terug: Tesla blijft voorlopig op de beurs. 

Volgens techjournalist Wouter van Noort kan het onvoorspelbare Twitter-gedrag van Musk gevolgen hebben: “Elon Musk ligt onder een vergrootglas”. Ondanks de officiële intrekking van zijn tweet, doet de Amerikaanse beurswaakhond onderzoek naar koersmanipulatie. 

120 uur per week werken

In het bewuste interview met The New York Times geeft Elon Musk toe weinig te slapen en soms 120 uur per week te werken. Hij zegt ook slaappillen te gebruiken, waar zijn bestuursleden zich zorgen over maken: de pillen werken niet altijd en zouden bijdragen aan zijn impulsieve uitingen op Twitter. 

“Elon Musk heeft enorme ambitie”, zegt Wouter van Noort. “Er komt een moment dat je je idealen niet meer kan verwezenlijken, en de idealen van Elon Musk zijn best wel groot.” De techjournalist zegt wel dat de openheid van Elon Musk over zijn emotionele staat ook een afleidingstactiek kan zijn: “Hij kan dit in zijn voordeel gebruiken om te laten zien dat hij niet toerekeningsvatbaar was toen hij de tweet over Tesla stuurde”.
 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.